5 rád ako začať cvičiť a zotrvať


Myslím, že cvičenie je už v tejto dobe známe každému. Všetci túžime po krásnom a zdravom tele, ktoré je schopné čeliť novým možnostiam a prekážkam. Telo, ktoré bojuje, stále sa zlepšuje a prekonáva nové rekordy. Stále však sú medzi nami aj takí, ktorí sú jeden deň namotivovaný robiť čokoľvek. Vyhľadajú si rôzne cvičenia na YouTube a cvičia do zbláznenia aj niekoľko hodín. Prejdú ale dva, tri, štyri dni a všetka motivácia sa postupne vytráca

Zo začiatku som ani ja nevedela ako začať. Do YT som vyťukala home workout, klikla na prvé video, ktoré mi vyhľadávanie našlo a cvičila, a cvičila. Prestalo ma to baviť po týždni. 
Prečo tomu tak bolo?

1. Dajte si realistické ciele a buďte realistický

Hlavný problém bol, že som čakala výsledky hneď na ďalší deň. Predstava, že budem mať na bruchu pekáč buchiet bola síce pekná, ale za jeden deň sa to samozrejme nespraví. Keď som to nevidela ani po týždni, povedala som si, že s tým končím.

Preto je potrebné si na začiatku spísať, čo chcem vlastne cvičením dosiahnuť. Je to vypracované brucho? Guľatý zadok? Chudnutie?
Nech je to čokoľvek, napíšte si to a dajte si to na viditeľné miesto. Hneď ako sa na váš cieľ pozriete, budete odhodlaní nevzdať sa.


2.  Vyberte si správny druh cvičenia

Nie každý je milovník cvičenia v posilňovni s ťažkými váhami, každodenného behania, tanca, plávania či inej pohybovej aktivity. Každá pohybová aktivita je dobrá aktivita aj keď to je len obyčajná chôdza. Nie je dobré nútiť sa do niečoho, čo vás absolútne nebaví (vlastná skúsenosť) a držať sa toho zubami nechtami len preto, že to odporúča či praktikuje niekto iní.
Nájdite si to svoje!

3. Pomaly zájdete ďalej

Musíte si uvedomiť, že nebudete mať vypracované telo lusknutím prstov. Nič sa neudeje zo dňa na deň. Mnoho ľudí si povie, že ak budú cvičiť viac hodín, niekoľko tréningov do dňa, výsledky sa zobrazia rýchlejšie. Toto však nie je pravda. Svojmu telu tak maximálne viac škodíte, pretože nemá žiaden čas na regeneráciu svalov a v podstate mu tým ubližujete.

Zo začiatku (pred štyrmi rokmi) som aj ja chcela mať vypracované telo za krátky čas a robila jednu chybu za druhou. Cvičila som do zbláznenia len preto, aby som vyzerala ako modelka z Instagramu. Moje telo začalo tomu veľkému tlaku odporovať, pretože nikdy predtým takú veľkú záťaž nezažilo.

Pri správnom cvičení a bez drastických diét (strava je samostatná kapitola a rozpíšem sa o nej v ďalšom fitness článku) sa výsledky dostavia skôr, než si myslíte.


4. Vo dvojici to ide lepšie

Ak nie ste odhodlaní cvičiť sami a priam vás to nudí, zavolajte svojho parťáka a vydajte sa za zdravším životom spoločne. Nie je nič lepšie ako vzájomná podpora a inšpirácia. Dajte si však pozor, aby z toho nevznikla súťaž a porovnávanie

5. Majte sa radi a nevzdávajte sa

Cvičte pre seba a nie pre niekoho iného. Nikto vám za to nepoďakuje viac, ako vaše telo. Milujte sa takých akí ste. Pamätajte že všetci sme iní a každému sadne niečo iné. 
Neporovnávajte sa, nevzdávajte sa a cvičte s láskou


8 komentárov

  1. Super tipy, máš moc hezkou postavu :) já se teď snažím opět pravidelně cvičit, tak mi každá rada a motivace přijde vhod :)
    One Loving Girl

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím ti palce, aby si bola čo najviac motivovaná a odhodlaná zotrvať <3 Ďakujem <3

      Odstrániť
  2. V prvom rade, krásny článok! :) Já síce nie som nejaký person, ktorý veľa cvičí alebo je stále namotivovaný, no už dlhšiu dobu sa zaoberám jógou. Každým novým cvičením ju milujem viac a viac, až sa na nej asi pomaly stávam závislou 😅 Kedysi som zvykla cvičiť aj doma alebo som mala obdobie, kedy som chodievala do posilky, avšak toto obdobie ma vždy veľmi rýclo prešlo - a tak som nakoniec došla k záveru, že ja a posilňovanie nebudeme kamaráti. Stále ale chcem schdnúť a vypracovať si postavu a tak verím, že sa mi to s jógou podarí 😊

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme musíme si nájsť to, čo nás naozaj baví a nenútiť sa do niečoho, čo nie je podľa nášho gusta. Jóga je úžasná v tom, že prečistí celý organizmus cez myseľ, až po vypracovanie tela. Držím ti palce, nech sa ti tvoj cieľ podarí dokázať <3

      Odstrániť
  3. Ja som začala cvičiť už pred rokmi. Hlavne pre seba, pre svoje zdravie a tak ďalej. Je ale pravda, že v tomto bakalárskom ročníku na to nemám takmer vôbec čas, pretože buď som v práci, alebo píšem T_T ◡‿◡✿

    Blog de la Licorne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škola je v tomto riadna mrcha, ale vzdelanie je dôležité :) Držím palce s bakalárkou a rovnako aj s návratom k cvičeniu <3

      Odstrániť
  4. s tvojimi bodmi úplne súhlasím a mám to podobne, napríklad najradšej cvičím s niekym druhym :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podpora je veľmi dôležitá, a ak je to osoba, ktorú máš veľmi rada, je to ešte lepšie :)

      Odstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.