Stali sme sa otrokmi FAST FASHION!


Stali sme sa otrokmi fast fashion!
Naša potreba vlastniť stále viac a viac nám bráni pozrieť sa pravde do očí. Fast fashion na tomto svete nie je žiadnou novinkou, no nikdy nebol tak intenzívny ako v dnešnej dobe. Vedeli ste že tento priemysel je druhý najšpinavší na celom svete? Fast fashion reťazce menia svoje kolekcie každý jeden týždeň! A tak sa zo štyroch základných sezón jar, leto, jeseň a zima stalo neuveriteľných 52 nových sezón. A to všetko je len preto, aby sme kupovali stále viac a viac.



Títo módni giganti nás nútia myslieť si, že to čo máme, už dávno nie je in. Diktujú nám čo a kedy nosiť a tým zabíjajú našu kreativitu. Poznáme vlastne svoj štýl? Nosíme to, čo chceme alebo to, čo od nás chcú oni?

Aký je teda cieľ tejto rýchlej módy?
Kúpiť si tovar za nízku cenu v nízkej kvalite a zarobiť na tom čo najviac peňazí.

Čo ma ale dostalo zo všetkého najviac?
Módne značky začínajú vyrábať oblečenie tak, aby sa na nás čo najrýchlejšie rozpadlo, a aby sme boli nútení kupovať si znova nové!

Kde je teda problém?
Všetok tovar, ktorý sa nepredá alebo ktorý vyhodíme skončí na obrovských skládkach (najväčšie smetisko sa nachádza v Južnej Kórei, kde na ňom ročne pribudne 6,3 milióna ton odpadu, čo predstavuje 20 tisíc ton odpadu denne = 14 ton každú minútu) alebo spaľovniach. Veľká časť oblečenia sa totiž vyrába zo syntetických vláken na ropnej báze a trvá desiatky rokov, kým sa rozložia.

Fast fashion má veľký dopad aj na spotrebu vody. Verili by ste, že na výrobu jedného trička sa minie až 2720 litrov vody? To predstavuje spotrebu vody jedného človeka na 3 roky.
A to ani nehovorím o pridávaní rôznych chemikálií do finálnych výrobkov. Presne kvôli tomu sa do predajní dostávajú KONTAMINOVANÉ VÝROBKY ako peňaženky, opasky či topánky!
Áno čítaš správne...

A aká je výroba?
Špinavá a neetická. Všetko to oblečenie sa vyrába ručne a nútené sú pracovať ženy a dokonca aj deti, ktoré predstavujú lacnú pracovnú silu. V tomto priemysle celé rodiny pracujú aj 16 hodín denne za smiešnych 2,50. 2,50 za jeden celý deň! Aj napriek tomu si svoju prácu nesmierne vážia, pretože vedia, že mohli dopadnúť oveľa horšie!

Denno denne nachádzam stále nové a nové články na túto tému a čím viac to poznávam, tým viac mi je do plaču.

Preto som sa rozhodla pre zmenu!
Bude to veru ťažké a nechcem tým teraz povedať, že sa všetko zmení zo dňa na deň. Chce to premyslenie a postupnosť aspoň z časti obmedziť toto veľké svinstvo.
Nechcem sa nechať ovládať týmito veľkými značkami!

Nedávam si žiaden výslovný zákaz nakupovať oblečenie. Jediné čo chcem je nakupovať s rozumom a poriadne si premyslieť, či danú vec naozaj potrebujem.
Chcem obmedziť fast fashion reťazce a uspokojiť sa s tým, čo mám.

Budem sa snažiť svoju cestu dokumentovať a písať o svojich výhrach, ale aj pádoch. Pretože nič nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá...

MUSÍME CHCIEŤ MY SAMY.



1 komentár

  1. Problém je na dvoch stranách – jednak samozrejme vo fast fashion, to, ako tieto reťazce pristupujú k zamestnancom, k životnému prostrediu, zdrojom a podobne; no tiež je obrovský problém v tom, že bežní ľudia nemajú inú možnosť. Ja sa tejto téme venujem už asi rok, stále si o tom zisťujem viac a viac. No všetci tí, ktorí nechcú podporovať rýchlu módu, majú asi len dve možnosti – nakupovať v sekáčoch, čo mnohých nevyhovuje, pretože nie každý má čas hrabať sa dve hodiny medzi regálmi a hľadať, či náhodou neobjaví presne také čierne rifle, ktoré mu budú pasovať; alebo potom kúpiť oblečenie od etických a férových značiek. Tie však ani náhodou nie sú lacné, hoci jasné, že ich cena sa odráža od toho, odkiaľ majú látky a koľko platia zamestnancom, ale ľudia z bežnej strednej vrstvy na Slovensku ani náhodou nemajú sto či dvesto eur na nové rifle, keď si ich v H&Mku môžu kúpiť v zľave za ani nie desatinu z toho. Dá sa to, samozrejme, všetko zmeniť – ak by štát začal podporovať výrobcov etického oblečenia na Slovensku, aj jeho ceny by potom šli dole, pretože by sa spopularizovalo a bol by oň vyšší dopyt. Ale sme strašne leniví a radšej to necháme tak, lebo veď no a čo, lacné oblečenie nám vyhovuje, tak prečo niečo riešiť? Jediné, čo nám ostáva, je dúfať, že sa to v blízkej dobe zmení a ľudia si uvedomia, akú chybu robili.
    Ale parádny článok, veľmi ma teší, že si to uvedomuješ – a veľký obdiv za to, že sa snažíš spojiť slow fashion s fashion blogom (čo pre mnohé fashion blogerky príde nepredstaviteľné) ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "WHY BE A MINIMALIST"

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.