Jednodňový trip a Rzeszow


Je krásny slnečný nedeľný večer a ja namiesto toho, aby som bola vonku a všetko si krásne užívala, píšem tento článok a spomínam na úžasný včerajšok. V našej rodine je totiž každé prázdniny tradíciou chodiť na jednodňové poznávacie výlety a kochať sa krásami či už našich alebo zahraničných miest. Túto sobotu (3.8.2019, áno bolo to včera...) sme vyrazili spoznať mesto Rzeszow, ktoré leží na juhovýchode malebného Poľska a zároveň je aj hlavným mestom Podkarpatského Vojvodstva.





Hneď ako sme našli voľné parkovacie miesto, naše kroky smerovali na hlavné námestie Rzeszowa, čiže Rynek (The Market Square). Ako prvé čo si na tomto námestí všimnete je budova historickej radnice a taktiež aj studňu zo 17. storočia.

Pri našej prechádzke sme natrafili aj na miestne farmárske trhy s čerstvou zeleninou, ktorá rozvoniavala naozaj všade a sladkým ovocím, ktoré predavači dávajú ochutnávať len tak pre radosť (čiže si ma tam viete živo predstaviť).



Akonáhle sme zakúsili niečo sladké, dostali sme chuť na ešte niečo sladšie a cukráreň bola jasná voľba. V celom meste je cukráreň na cukrárni a v podstate si ani neviete vybrať. My sme si s tým akosi nelámali hlavy a vošli do prvej, ktorá bola rovno po ruke. Cukráreň s názvom Cukiernia Wiedeńska je ozajstná cukráreň na úrovni, kde sa k vám správajú ako k vlastnej rodine. Spomedzi toľkých koláčov a sladkých pohárov sme si nevedeli ani len vybrať.


Nabití energiou sme vyrazili na tour de Rzeszow a obdivovali úplne všetko. Od historických budov, kostolov, divadiel až po milých ľudí, ktorí sa pri nás zastavovali, keď sme obdivovali akúkoľvek pamiatku a s radosťou nám začali vysvetľovať jej históriu.





Prešli sme sa tou najkrajšou ulicou 3 Maja, na ktorej sa nachádza aj Farné námestie s Farným kostolom sv. Stanislava a Vojtecha či múzeum The District Museum.
Samozrejme nemohla som zabudnúť na fotografiu s monumentom Tadeasza Nalepu, ktorý bol gitarista, vokalista a autor mnohých textov. Je veľmi pekné, ako si Poliaci uctili jedného zo svojich najlepších hudobníkov. Na tejto ulici je niekedy dobré pozerať sa na zem, keďže na nej nájdete vyryté mená ľudí, ktorí prispeli peniazmi na výrobu celej cesty.



Na konci ulici sme sa dostali k nádhernému zámku Zamek Lubomirskich a to prechádzkou na ceste s názvom Aleja Pod Kasztanami i Aleja Lubomirskich. Je ako stvorená na pre zamilované páry počas akéhokoľvek ročného obdobia.







Nakoniec všetkého sme sa dostali k tej najkrajšej atrakcii v celom meste, a to k Multimediálnej fontáne. Každý večer sa tu koná nádherná šou v podobe hudby, svetiel a vody od 21:00. Bohužiaľ sme túto krásu nevideli, ale užili si to aj počas dňa, síce bez hudby a svetiel, ale zážitok to bol tak či onak jedinečný.



Samozrejme toho nestihnete veľa počas jedného dňa. Pre toto mesto je veľmi dobré vyčleniť si aspoň 2-3 dni, aby ste si všetko poriadne užili. Chceli sme vidieť ešte mnoho ďalších krásnych pamiatok, ako napríklad Most Tadeusza Mazowieckego či Park Jána Pavla II, no kvôli času sme to nemohli všetko stihnúť.


Tak či onak, bol to jeden prekrásny deň plný nových zážitkov a skúseností, kedy mi oči blišťali na každom rohu.
Aj vy máte radi rýchle jednodňové výlety? Kde ste takto boli naposledy?
Majte krásny zvyšok večera a poriadne si užite každú jednu fotografiu <3

8 komentárov

  1. Jednodenní výlety miluji, člověk někam vyjede, ale vlastně nemusí řešit ubytování apod. Tohle město vypadá skvěle, moc ráda bych jela do Krakowa a hned po něm právě sem. Jen jsem si tedy říkala, jak si ta objednat v cukrárně, jestli se nějak dorozumíme, nebo anglicky? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak som to mala aj ja :D Najskôr ssom s priateľom šla na týždeň do Krakowa a teraz bol ďalší v poradí Rzeszow <3 A dorozumieš sa úplne bez problémov. Anglicky tam rozumie každý a veľmi radi ti so všetkým pomôžu ak bude treba :) Môj ocko sa snaží dorozumievať Poľsky, ale často preskočí na Slovenčinu a mixuje dva jazyky do jedného :D

      Odstrániť
  2. krásny článok a super tip na výlet! ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.