Rozhovor s Berenikou Zakarovskou


Nad takýmto druhom príspevkov rozmýšľam už extrémne dlho a som naozaj rada, že vám ho konečne môžem predstaviť. Rozhovory s inšpiratívnymi osobnosťami ma vždy motivovali k akejkoľvek tvorbe a preto myslím, že je skvelý nápad takýmto spôsobom inšpirovať aj vás.
Mojou prvou "hostkou" je šikovná Berenika Zakarovská z blogu SimplyBerenica zameranom hlavne na zero waste, vegánstvo a minimalistický životný štýl a taktiež je aj majiteľkou vlastného e-shopu Berenica Designs, vďaka ktorému aj ja vlastním jednu z Berenikiných šablón, ktorú sme spoločne v spolupráci vytvorili a ja mám z nej obrovskú radosť. 
Ak Bereniku ešte nepoznáš, tak si určite prečítaj nasledujúci rozhovor ❤

1. Milá Berenika, skús sa nám trošku predstaviť a povedz nám niečo o sebe.

Som úplne obyčajné dievča — mám 23, tri roky som študovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave, no nebavilo ma to a presťahovala som sa do Zlína v Českej republike, kde pracujem a hľadám samú seba.

2. Čo ťa viedlo k tomu založiť si vlastný blog a aké boli tvoje blogerské začiatky?

Svoj prvý blog som založila pred deviatimi rokmi. Na jednej nemenovanej stránke som mala zopár kamošiek, ktoré mali blogy o rôznych celebritách, a mňa to natoľko nadchlo, že som si vlastnú stránku chcela založiť tiež. Vtedy som ani len netušila, že sa blogovanie stane mojim koníčkom a bude ma tak veľmi napĺňať. Od blogu o známych osobnostiach som postupne prešla k autorkskému blogu, kde som zverejňovala útržky zo svojich dní, môj aktuálny playlist a podobne, až som za začala zameriavať na konkrétne témy, pri čom som ostala doteraz.

3. Tvoj blog je hlavne o zero waste, vegánstve a minimalistickom životnom štýle. Ako si sa dostala práve k takejto téme?

Prvýkrát som o tom počula na sociálnych sieťach ešte pred rokmi — a dostala som sa k tomu úplnou náhodou, no zaujalo ma to natoľko, že som hneď vedela, že toto je cesta, ktorou sa chcem vydať. Všetky tri životné štýly mi sú veľmi blízke a je to skutočne niečo, čo ma baví. A keďže som ja sama pár rokov dozadu hľadala informácie o jednoduchšom a etickom žití, recepty na chutné a vegánske jedlá či tipy ako produkovať menej odpadu, rozhodla som sa zdieľať vlastné poznatky na svojom blogu v nádeji, že niekomu pomôžu a inšpirujú ho.

4. Čo by si odporúčala začiatočníkom v zero waste a minimalistickom živote?

Nesnažiť sa byť dokonalý. Odniekiaľ sa vzala toxická predstava, že každý, kto sa čo i len trošičku začne zaujímať o zero waste a minimalistický životný štýl, v ňom hneď musí byť expertom, čo žije len s pár vecami a neprodukuje žiaden odpad; čo mnohých iba odrádza. Súdiť niekoho preto, že stále používa výrobky z plastu alebo sa nerád vzdáva kúskov oblečenia a kníh nevedie nikam; radšej ho chváľme za to, že sa rozhodol pomôcť prírode a bojovať s konzumom. Aj maličký krok má pozitívny dopad.

5. Byť vegánom v dnešnej dobe je už pomerne bežná vec, ktorú väčšia časť ľudí postupne začala akceptovať. Aké však boli Tvoje začiatky vo vegánskej strave?

Predtým, ako som sa dala na vegánstvo, som bola tri roky vegetariánka. Mäso som z jedálnička definitívne vylúčila zo dňa na deň a dodnes mi nechýba; ale úplne sa vzdať mlieka, mliečnych výrobkov, vajec a medu bolo trochu náročnejšie, pretože sa tieto živočíšne produkty nachádzajú v mnohých jedlách, ktoré som dovtedy zvykla jesť. Ale tým, že som si už doma varila sama a nemusela som sa spoliehať na jedálne a reštaurácie, som sa postupne naučila pretvoriť moje obľúbené recepty do vegánskej verzie, skúšať nové kombinácie a vďaka rastlinnej strave som ochutnala potraviny, ktoré som dovtedy nejedla, čím sa spestril môj jedálniček.

6. Nedávno si si založila aj vlastný e-shop na Etsy.com pod názvom Berenica Designs. Povieš nám niečo o ňom?

Bol to môj sen asi tri roky. Ku kódovaniu som sa dostala ešte na strednej; a úplne som mu podľahla. Spočiatku som vytvárala dizajny iba pre seba, no potom sa na mňa začali obracať viaceré dievčatá s prosbou, aby som im pomohla vytvoriť vzhľad blogu podľa ich predstáv. A tak sa zrodila myšlienka vytvárať šablóny a predávať ich na Etsy.

7. Čo alebo kto ťa inšpiruje v Tvojej tvorbe?

Všetko okolo mňa. Rada si všímam ľudí okolo seba a chodím s otvorenými očami, pretože inšpirácia je všade, len ju treba chcieť vidieť.

8. Tvoje články vychádzajú v pravidelnom čase. Ako sa udržiavaš organizovaná a produktívna?

Sú dva hlavné dôvody. Prvým je jednoznačne to, že píšem o tom, čo ma baví — preto to pre mňa nie je žiadna povinnosť, nemusím sa do ničoho nútiť a aj nápady prichádzajú samy. No a druhou je Google kalendár, kde mám i dva mesiace dopredu naplánové, aké články chcem napísať. Ale v tomto na seba absolútne netlačím — sú chvíle, kedy nový príspevok nestíham zverejniť; a je to to úplne v poriadku. O to viac ma to potom baví.

9. Ako zhruba vyzerá jeden deň v Tvojom živote?

Každý deň je úplne iný. Sú dni, kedy som od rána do večera v práci, a keď prídem domov, jediné, čo chcem vidieť, je horúca sprcha a mäkká posteľ; sú dni, kedy som na nohách už od ôsmej s dlhým zoznamom úloh a povinností a nové články či šablóny pripravujem až do noci; ale sú aj dni, kedy sa mi nechce vyliezť z postele a vyhrá pozeranie môjho obľúbeného seriálu pri dobrom jedle.

9. Máš aj svoj životný cieľ, ktorý chceš dosiahnuť?

Byť šťastná.
Ale keďže už teraz *som šťastná*, asi môžem povedať, že som tento cieľ aj dosiahla.

10. Aké je Tvoje motto alebo citát, ktoré si rada opakuješ?

Hoci to nie je ani motto, ani citát, najčastejšie opakujem samej sebe, že všetko bude v poriadku. Už odmala mám problém so zvládaním stresu a emocionálne náročných situácií, kedy musím pripomenúť samej sebe, že to čochvíľa prehrmí a opäť bude všetko ako predtým.

11. No a nakoniec, čo by si poradila začínajúcim blogerkám?

Písať s láskou. Nie preto, lebo je to cool, nie s účelom zisku, nie pre slávu; ale hlavne robiť blog pre seba a podľa seba.


4 komentáre

  1. Hezčí rozhovor jsem už dlouho nečetla! :) Nebojím se ani trošku říct, že s přehledem trumfl všechny rozhovory s celebritami, které se dostávají do časopisů. Berenika je i pro mě velmi inspirativní ženou a já jí, i Tobě přeji, abyste byly jen šťastné, spokojené a dál tak skvěle dělaly to, co Vás baví! :) Přeji oběma krásný den!

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bereniku a její články čtu už nějakou dobu a je vážně inspirativní :) pěkný rozhovor, jenom možná pár mých žurnalistických poznámek, které do nás na bakaláři vtloukali tak, že si nemůžu odpustit je nezmínit, to číslování otázek v článcích se nedělá. :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to je krásný rozhovor, Bereniku sleduju už dlouho a její blog mám moc ráda :) Určitě v rozhovorech pokračuj :))

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach, stále sa z tohto veľmi teším! Je mi cťou byť prvou osobou, s ktorou si robila rozhovor, ale najmä som dojatá z tvojich nádherných slov — až mám slzy v očiach 🥰🥰 Ďakujem krásne ešte raz!

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MANGO ZÁZVOR BY PONIO"

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.