Hoci sa jeseň už pomaly blíži ku koncu, a po Halloweene sa všetci skôr teším na Vianoce, ja som si jeseň obľúbila natoľko, že sa snažím v nej zotrvať čo najdlhšie. Pri nedávnom spisovaní rôznych nápadov na články som si uvedomila, že som vám v tomto období ešte nepriniesla žiaden zaujímavý sladký recept, po ktorom sa istotne budete oblizovať. A práve dnešný recept je toho jednoznačným dôkazom!
V našej rodine sa vie, že ja a mamka sme jasné milovníčky maku, aj keď na mamku v tomto prípade určite nemám. Okrem sladkých makových rožkov nepohrdneme ani makovým šúľancom, krekrám a ani našim domácim koláčom. Aj keď mak nie je práve typickou jesennou ingredienciou, myslím že sa nachádza v špajze u každého jedného z nás. Takže milí moji čitatelia, pripravte si zástery a ideme na to!
BUDEME POTREBOVAŤ:
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 hrnček nemletého maku
- 3 vajcia
- 1 hrnček mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
- 1 hrnček kokosového oleja
POSTUP:
- najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom
- po vyšľahaní pridáme k tejto zmesi nemletý mak, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a za stáleho miešania postupne prilievame mlieko
- nakoniec do tejto zmesi po lyžičkách pridávame olej, pričom zmes stále miešame
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený kokosovým olejom a pečieme pri 180°C zhruba 30 minút.
- s mamkou sme sa ešte rozhodli koláč dozdobiť cukrovou polevou a nakoniec posypať farebnými cukríkmi, no ak tento koláč chcete mať viac jesenný, odporúčam ozdobiť ho pomletými vlašskými alebo inými orechami.
Love you all ❤️
Vypadá úžasně, makovec miluji a budu muset vyzkoušet tvůj recept! :))
OdpovedaťOdstrániťAj moja mamka miluje mak 😅 Makový koláč je u nás samozrejmosťou počas zimných mesiacov, a keďže sa domov dostanem (DÚFAM) až na Vianoce, možno vyskúšam premeniť tento recept na vegánsku verziu — myslím, že nahradiť vajcia by nemusel byť až taký veľký problém 😅 Ale koláčik vyzerá skvelo!
OdpovedaťOdstrániťSIMPLYBERENICA — Facebook Page — READ ABOUT "LET'S START A B(R)AND"