Prečo je dobré mať rannú rutinu?


Ranná rutina je pre mňa veľmi dôležitá a to hlavne preto, lebo práve vďaka nej začnem úspešný a pozitívny deň. Bez rannej rutiny je celý môj deň rozhádzaný, neorganizovaný a chaotický. Kedysi mi to bolo akosi jedno a vôbec mi na tom nezáležalo, čo nakoniec aj tak vyzeralo. Vstanem kedy chcem, jem kedy chcem, čítam knihu do kedy chcem a potom sa ani nenazdám a už tu máme 13:00 bez celkového ničnerobenia. Samozrejme, niekedy je dobré mať aj takéto rest days, ktoré si pravidelne dávam aj ja, aby sa zo mňa nakoniec nestal naprogramovaný robot (naše telo aj myseľ si taktiež musia oddýchnuť). No ak mám byť úprimná, radšej mám svoje organizované dni.

Podľa môjho názoru by pravidelnú rannú rutinu mal mať každý z nás. Nie len že nás namotivuje k vykonaniu ďalších iných vecí, ale hlavne nás naučí mať aspoň nejaký systém. A presne o to tu ide.


1. Organizovanosť

Pre mňa je neorganizovanosť snáď najväčšia pohroma a presne s týmto problémom mi pomáha práve ranná rutina. Ak nový deň začnem hneď organizovane, kedy si postupne plním jednotlivé body mnou vytvorenej rutiny, ostávam organizovaná aj počas celého dňa. 

2. Motivácia

Motivácia k vykonávaniu určitej činnosti úzko súvisí aj s vyššie spomínanou organizovanosťou. Pre mňa sa organizovanosť v určitých prípadoch rovná motivácii. Bez motivácie nie je organizovanosť a naopak. Myslím, že nie som jediná, ktorej sa počas týždňa či víkendu stane, že jednoducho svoju rannú rutinu vynechá a nasledovne sa cíti po zvyšok dňa mizerne. Kľúčom k úspechu je práve motivácia, bez ktorej jednoducho nie sme schopní začať, alebo aj dokončiť to, čo sme začali.

3. Lepšie výsledky

Bez práce nie sú koláče. Je dokázané, že uspešní ľudia dosahujú čoraz viac lepších výsledkov práve vtedy, ak majú svoj zaručený každodenný režim a plán. Jedným z týchto dôležitých režimov je práve ranná rutina. Ak máme už spomínanú organizáciu a motiváciu k našim povinnostiam a cieľom, postupne budú prichádzať aj lepšie výsledky.
Napríklad, ak si stanovíme rannú rutinu hlavne preto, aby sme sa naučili vstávať každé ráno o niečo skôr, aby sme toho počas dňa stihli omnoho viac, alebo aby sme mali svoj režim, čo bol hlavne aj môj prípad, postupom času budú prichádzať nami vytúžené výsledky.

4. Nové návyky

Určite nám je jasné, že s každodennou rutinou prichádzajú aj nové a lepšie návyky. Podľa niektorých odborníkov nám stačí približne 21 až 30 dní k vytvoreniu si nového návyku. Nič sa nestane za no a na to, aby sme si nové návyky osvojili, potrebujeme viac času. Pamätajte, že začiatky bývajú najťažšie a preto sa nevzdávajte hneď pri prvom neúspechu. Začnite preto vami vytvorené aktivity počas rannej rutiny brať ako súčasť vášho nového a zdravého životného štýlu.

5. Pozitívna myseľ

So zdravými návykmi prichádza aj pozitívna a čistá myseľ. Ak teda viete, že ste počas dňa dokázali stihnúť mnoho vecí, následne prichádza optimizmus, pokoj a radosť z úspechu. No myslím, že to všetci veľmi dobre poznáme.


(zdroj: Pinterest)


Ako vyzerá moja ranná rutina?

Keďže sa toho za poslednú dobu celkom dosť zmenilo, rozhodla som sa moju doterajšiu rannú rutinu trošku pozmeniť a znova si nastaviť nejaký režim. Momentálne sa už skoro ráno zobúdzam automaticky a rovnako tak robím aj všetky veci na mojom zozname, ktorý si môžete pre inšpiráciu pozrieť nižšie. Samozrejme som na tému Morning routine for 2021 vytvorila aj video, ktoré si môžete pozrieť na mojom YouTube kanáli.

1. Vstaň skôr a vyhni sa pozeraniu do telfónu aspoň hodinu po zobudení
2. Morning pages- zapisuj si čerstvé myšlienky
3. Deň začni veľkým pohárom vody
4. 10 minutová ranná jóga
5. Výdatné a zdravé raňajky
6. Prečítaj aspoň 10 strán svojej obľúbenej knihy
7. Useľ si posteľ
8. Skincare rutina
9. 45 minutová prechádzka
10. Čas na kávu a menší snack



Máte aj vy svoju rannú rutinu?
Ak áno, ako vyzerá?
Love you all ❤️

4 komentáre

  1. Ahoj
    Moja ranná rutina:
    1. Ráno vstanem idem si zrobiť čaj.
    2.Oblecime sa, otvorím okno vytiahnem žalúzie.
    3.Idem sa najset.
    4.Sknicare rutina.
    5. Zapnem počítač a idem sa učiť. Pozriem do diára co mam v pláne.
    ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ranní rutiny jsou pro mě hodně důležité. Když po probuzení nemám řád a nestíhám vše podle představ, ovlivní to negativně celý můj den. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som akosi vypadla zo svojej rannej rutiny a teraz je úplne rozhádzaná, čo sa odrazí aj na celom mojom dni. Hlavne by som chcela začať chodiť spať skôr a potom aj skôr vstávať, lebo práve doobeda som najproduktívnejšia, ale keď neskoro vstanem, tak sa ani nenazdám, je obed, a po motivácii ani stopy.
    Veľmi pekný a inšpiratívny článok 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK — "Krása" řezaných květin a co se za ní skrývá

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.