Vanity chair DIY

Poviem Vám, týždeň bez internetu a všetkých možných sociálnych sietí mi naozaj prospel. Aj keď sa musím priznať, že mi to celkom chýbalo. Vrátila som sa v piatok a prvé čo som urobila (hneď ako som a vybrala preč z Domaše a po privítaní so psom) bolo, že som vzala do ruky mobil a kontrovala všetko, čo sa za posledný týždeň na všemožných sociálnych sieťach stalo. Ale jednoznačne Vám odporúčam dať si od všetkého pokoj a jednoducho vypnúť wifi a užívať si normálny život.
Po nekonečnom upravovaní fotiek som sa rozhodla dokopať sa k tomuto DIY článku. Ten tu nebol už poriadne dlho, čo? Vopred Vás upozorňujem, že tento nápad je zložitejší než DIY, ktoré tu boli doteraz.





Na "chlapskú" prácu
BUDEME POTREBOVAŤ:
1. samozrejme materiál, z ktorého zhotovíme taburetku. Ja som zvolila drevotrieskovú laminovanú dosku.
2. preglejku
3. vodováhu, kladivo, ochranné okuliare
4. vŕtačku s vrtákmi 
5. šróby- konfirmáty
6. meter, uholník
7. priamočiaru a kotúčovú pílu


1. V prvom rade je veľmi dôležité urobiť si presný náčrt ako by mala naša vysnívaná taburetka vyzerať. Ja som si zvolila obyčajný a nenáročný "obdĺžnik" s úložným priestorom. Moja kráska má rozmery 40x70x34 cm. 
2. Na drevo si vyznačíme rozmery taburetky a následne vyrežeme.


3. Ak chceme aby mala taburetka aj nožičky, jednoducho si vyznačíme, aké veľké ich chceme. S tatom sme sa zhodli na tom, aby mali 4 cm. No tu nastal bod zlomu. Trošku predbehnem, ale keď bola taburetka hotová, zdala sa nám dosť vysoká a nožičky sme nakoniec aj tak odrezali. Teraz je na Vás či ich tam mať chcete alebo nie. No z nožičkami vyzerala viac efektívne.


4. Na doskách si vyznačíme ich stredy a všetky spojíme pomocou šrób- konfirmátov. (áno, znie to dosť čudne) Na spojenie si všetko presne vymeráme a k tomu nám samozrejme pomôže vodováha. Všetky konfirmáty pevne dotiahneme, aby sa nám nič nerozpadlo (ako to už býva zvykom)


5.  A teraz nasleduje pripevnenie dna taburetky. Na to využijeme preglejku, ktorú si ako inak vymeriame a následne vyrežeme a pripevníme. (presne tak, tu ešte nožičky boli)


6.  Po pribití preglejky obyčajnými klincami si na zvolené nožičky pripevníme (taktiež klincami) 
7. A na koniec "chlapskej" práce si z drevotrieskového laminovaného dreva vyrežeme aj vrch/poklop celej taburetky, no zatiaľ ho ešte nepripevňujeme, kvôli čalúneniu. 


na tú "nežnejšiu" prácu
BUDEME POTREBOVAŤ:
1. penu na vystuženie taburetky- MOLITAN
2. šijací stroj
3. látku podľa vlastného výberu na obalenie celej taburetky
4. ceruzu, fixu, meter, pravítko (ktoré som zabudla odfotiť)
5. nožnice, ihlu a niť, gombíky ľubovoľného tvaru
6. Vzduchovú sponkovačku 


 1. Na vrchný poklop taburetky si ceruzou alebo fixou vyznačíme umiestnenie dekoratívnych gombíkov podľa vlastnej fantázie. Môžte ich spraviť viac alebo menej. Najprv som sa rozhodla spraviť si diamant, ale keď som zistila koľko gombíkov mi treba obaliť v látke tak som sa rozhodla pre tri :D
2. A teraz ide na rad molitan. Naň si totiž vyznačíme veľkosť poklopu a pridáme k tomu 1 cm. To kvôli gombíkom a jeho následnému sťahovaniu a skracovaniu.


2. Ešte raz si odmeriame výšku a obvod taburetky. Na výšku pridáme 3 cm aby sme taburetku pekne obalili. 
3. Pre nedostatok látky sme si vystrihli dve diely, ktoré sme následne prišili. (to si vysvetlíme neskôr)
4.  Medzitým sme si dali vyvŕtať vyznačené diery na vrchnom poklope na umiestnenie gombíkov.


5. Zatiaľ čo sa vŕtali diery, ručne som si obaľovala gombíky. Z látky si vystrihneme kruh podľa veľkosti gombíka a pridáme k nemu ešte 2 cm po obvode. Ihlou a zvolenou niťou si obšijeme kruh po okraj a konečnú niť NEODSTIHUJEME. Keď to je hotové do stredu si vložíme gombík a niť poriadne stiahneme a zaviažeme.


6. Vyššie už spomínané vystrihnuté diely na bočné diely taburetky si zošijeme centimetrovým švíkom. 
7. Z látky si vystrihneme aj časť pre poklop a molitan. Najprv to bude strih len podľa drevenej časti. Bočný diel látky na poklop si vystrihneme podľa hrúbky molitanu a pridáme k nemu 3 cm na celkové obalenie. Vystrihnuté diely si zošijeme podľa obrázka.


8. Do zošitého vrchného dielu vložíme molitan. Podľa drevenej dosky si vyznačíme ceruzou nami zvolené diery určené pre gombíky. Potom dosku vyberieme a gombíky prevlečieme a stiahneme cez látku a molitan. Poriadne pripevníme uzlom a koniec nite necháme čo najdlhší, aby sme ho následne mohli prevliecť aj cez drevenú dosku. Ak to všetko máme hotové položíme na molitan už aj dosku a cez nami určené diery v doske prevlečieme konce nití a upevníme plastovou koncovkou (neviem ako sa to inak volá) ako na obrázku. Môžeme použiť aj zvyšné gombíky.


 9. Ak to máme všetko upevnené, obalíme si hrany poklopu a vzduchovou sponovačkou prispinkujeme. Následne oblečieme celú taburetku do látky a taktiež poriadne prispinkujeme.
10. Ako ste si už stihli všimnúť, tak na týchto posledných obrázkoch moja taburetka nemá nožičky. Nevyzerá to zle, ale s nožičkami by to vyzeralo oveľa lepšie.
11. A na úplný koniec (bohužiaľ som to neodfotila) si pripojíme poklop k taburetke  klavírovým závesom. 


Dúfam, že sa Vám takýto článok páčil a že si vyskúšate spraviť túto nádheru. Týmto ďakujem ľuďom, ktorý mi pomáhali vytvoriť taburetku <3 (Vďaka mami a oci)

10 komentárov

  1. Nádherná taburetka, vyzerá fakt skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som na také veci dosť antitalent, ale musímm povedať, že sa to v konečnom dôsledku veeeľmi podarilo a vyzerá to super! :)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni!! Tak ta je úžasná, kdybych jí jen tak viděla, tak určitě neřeknu, že se jedná o DIY.. :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Myslim, že sa podarila vyzerá super :)
    www.veraparadis.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Keď som klikla na článok, jediné, čo som z názvu zaregistrovala, bolo len "DIY" a môj pohľad padol hneď na fotografiu, no keď som ju očami prebehla, musela som sa naspäť vrátiť k názvu a potom opäť k fotke - ani by som nepovedala, že ste ju spravili sami :D Je krásna! ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Wow, fakt super! Něco takového bych nikdy nezvládla :D jsi dobrá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To bolo pracné ! Ale vyzerá to úžasne!, do mojej izbietky by som to asi nenatrepala :D možno raz keď budem bývať vo vlastnom :D.
    Tak týždeň bez socialných sietí som už dáávno nebola ani neviem či niekdy bola za posledné roky - obdivujem ! :)
    aestaste blog

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ty jo, tak tohle vypadá naprosto perfektně! Povedené.♥

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.