Predsavzatia na nový rok a prečo niekedy nefungujú?


S novým rokom prichádzajú aj nové predsavzatia. Avšak nie všetci sú s novoročnými predsavzatiami stotožnení. Podobný cieľ alebo niekedy aj úlohu sa nám totiž nie vždy podarí dodržať. Po niekoľkých týždňoch a možno aj mesiacoch snaženia sa, odopierania a nekonečnej sebakritiky, sa aj tak vrátime do starých a nechcených koľají. Prečo tomu tak je?

  • Niekedy si toho na naše ramená nanesieme príliš veľa a celú tú ťarchu nezvládame uniesť.
  • Nevidíme, alebo si ani nenájdeme motiváciu, vďaka ktorej by sme to dotiahli do konca.
  • Naše porovnávanie sa s ostatnými nám bráni dosiahnuť vytúžený cieľ.
  • Neustále sa obraciame do minulosti a vyčítame si všetko zlé čo sme kedy urobili.
  • Necítime dostatok sebalásky a nedokážeme pochopiť seba samých. 
Ak ste sa s niektorým z bodov stotožnili verte, že vaše ciele nebudú splniteľné! 


Ja patrím do skupiny ľudí, ktorí si podobné predsavzatia dávajú každoročne. Snažím sa ich dodržiavať čo najlepšie, no bez vylúčenia vyššie spomenutých bodov to veru nejde. Stále sa ešte učím a prídu aj dni, kedy podobné pochybnosti neviem zastaviť. Ale takýchto dní je čoraz menej a ja som tomu nesmierne vďačná.

A aké sú moje predsavzatia na rok 2020?

  • zmaturovať a dostať sa na VŠ
  • osamostatniť sa 
  • svoj blog, YouTube a Instagram chcem brať serióznejšie a príspevky prispievať pravidelne
  • naučiť sa organizovať si veci a skoncovať s PROKRASTINÁCIOU
  • vystúpiť zo svojej komfortnej zóny
  • spoznávať nových ľudí a chodiť na zaujímavé miesta
  • stále sa udržiavať vo forme a dodržiavať zdravý životný štýl
  • naďalej pokračovať v tvorbe ilustrácií a neustále sa v tom zdokonaľovať
  • prečítať aspoň jednu knihu za mesiac
  • správne sa rozhodovať

A aké sú vaše predsavzatia na rok 2020?

5 komentárov

  1. Já bojuju proti těmto typům předsevzetí, který nikdy nikdo nedodrží tak, že si dávám vážně jenom předsevzetí, která vím, že jsou pro mě důležitá a směrodatná v budoucím životě a že je fakt musím splnit jako například ta maturita, udělat zkoušky, státnice, dostat na navazující studium atd. Zkrátka člověk musí být u předsevzetí hlavně realista, aby si naložil jenom to, co je vážně schopný zvládnout. :) Jasně mohla bych si říct, že budu jíst jenom zdravě, jenže mi to vydrží v lepším případě první měsíc a pak mě jedny zbouchané brambůrky tak dají dolů, že už nesplním žádné další.
    Pěkně si to napsala :) vlastně s tebou úplně souhlasím. A moc držím palce, aby se ti všechny povedly splnit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Přeju hodně štěstí s maturitou. :) Ať máš úspěšný rok! Já si předsevzetí nedávám, ovšem vždycky si jen tak řeknu, že bych chtěla zlepšit sebe v nějakém odvětví. Například více malovat či číst. No a snažím se na tom pracovat postupně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som si vytvorila predsavzatia na kazdy mesiac ine. mojimi hlavnymi oblastami, ktore chcem obmedzit, je nakupovanie oblecenia, travenie casu na Instagrame, bezhlave nakupovanie darcekov pre druhych ludi, nakupovanie kozmetiky, ktoru nepotrebujem a chodenie do divadla. na kazdy mesiac som si "zakazala" nieco ine, a to sa budem snazit dodrziavat. lebo viem, ze napr. cely rok bez kupenia jedineho kusku noveho oblecenia by som urcite nedala, tak som sa posnazila rozdelit si mesiace na tie, kedy si dovolim kupovat nove oblecenie a kedy nie. a tak trochu dufam, ze si proste odvyknem od toho, aby som kazdy vikend travila v nakupnom centre medzi vesiakmi s oblecenim.
    okrem tychto mesacnych "vyziev" by som este rada tak celkovo obmedzila konzumaciu masa, ale to musim povedat, ze sa mi zatial vobec nedari.
    podla mna ide pri predsavzatiach hlavne o to, aby boli co najkonkretnejsie, meratelne (!) a mozno nie prilis restriktivne. napriklad tvoje predsavzatie vystupit z komfortnej zony mi pride prilis nekonkretne a skoncovat s prokrastinaciou zas v podstate uplne nemozne. neber to, prosim, ako hejt, fakt to tak nie je myslene. len mala rada od cloveka, co si uz parkrat dal takyto typ predsavzati a nedopadlo to dobre :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Verím, že sa ti tvoje ciele vyplnia. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som o tom písala na svojom blogu pár mesiacov dozadu, ale jedným z hlavných dôvodov, prečo majú ľudia problém dodržiavať svoje predsavzatia je ten, že nie sú dostatočne konkrétne. Ak si totiž povieš, že chceš v novom roku viac cestovať, tak je veľmi ťažké určiť, čo znamená "viac" — viac ako čo? Pretože keď má človek školu, prácu a iné povinnosti, tak jednoducho musí fungovať v istom stereotype; a potom, keď sa pozrie na ciele, ktoré si dal prvého januára, tak má zlý pocit z toho, že ich nijako neplní. Ale zase keď si povie, že pôjde na nejaký výlet každý mesiac (čo v podstate už bude viac ako predošlý rok), tak je to splniteľnejšie; jednak z toho hľadiska, že bude vedieť, že si každý mesiac musí vymyslieť a naplánovať nejaký výlet, ale aj sa mu budú lepšie merať výsledky. Ja som dlhé roky robila túto chybu — povedala som si, že budem jesť zdravšie, viac cvičiť, viac čítať, viac cestovať a podobne; ale keďže som nemala nejaké konkrétne číslo, ktoré by som chcela každý mesiac splniť, nemala som potom ani motiváciu pre to niečo reálne robiť. No na tento rok som si povedala, že prečítam tridsať kníh (teda dve a pol knihy na mesiac, čo znie celkom splniteľne), že pôjdem na viac ako päť výletov (Londýn, rodinná dovolenka, dovolenka s kamoškou a minimálne dva výlety sama niekam v okolí Zlína) alebo že budem cvičiť jógu každé ráno. Mne napríklad pomáha aj to, čo napísala Džejn — píšem si ciele aj na konkrétne mesiace; vždy povinnosti, ktoré musím splniť alebo vybaviť, nejaké random plány alebo veci, na ktoré sa chcem zamerať, a aj zopár bodov z mojich novoročných predsavzatí (napríklad tie výlety). Každopádne, nech sa ti tvoje ciele podarí splniť! ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD "4 REASONS TO SWITCH TO NATURAL BEAUTY"

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.