Cuketovo-jahodová bábovka / Zdravé recepty


Výhoda toho, že viacero dní trávime doma je, že sa môžme venovať dlho odkladaným aktivitám, ktoré sme počas "bežného" života nevykonávali kvôli časovej tiesni. Medzi takéto moje koníčky jednoznačne patrí pečenie rôznych zdravých dobrôt.
Tentokrát som chcela využiť odloženú cuketu (nakúpila som ich celkom štyri a ešte ma čaká moja posledná) rovno pre tento recept, a s ňou aj suroviny "čo chladnička a špajza dali".
Aby bábovka nevyzerala sucho (aj kvôli fotke), rozhodla som sa ju ozdobiť roztopenou horkou čokoládou, zvyšnými jahodami a ovsenými vločkami. Bola taká dobrá, že zmizla za menej ako 24 hodín, čomu sa naozaj veľmi teším. Teraz už len ostáva prezradiť vám tento recept...


ČO BUDEME POTREBOVAŤ?

  • 2 vajcia
  • 130g medu
  • 5 PL roztopeného kokosového oleja
  • 200g celozrnnej múky
  • kypriaci prášok (ja som dala 2 ČL, ale záleží to hlavne od výrobcu)
  • 200g cukety
  • nadrobno nakrájané jahody (môžete použiť aj iné ovocie podľa chuti)
  • 1 PL holandského kakaa
  • rastlinné (alebo kravské) mlieko na zriedenie, ak bude treba

POSTUP PRÍPRAVY
  • cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle
  • v pripravenej miske ručným šľahačom vymiešame vajcia s medom
  • múku zmiešanú s kypriacim práškom a cuketou pomaly po lyžiciach vmiešavame k vymiešaným vajciam spolu s medom
  • všetko dobre premiešame a na záver po lyžičkách pridávame kokosový olej
  • formu na bábovku vymastíme kokosovým olejom a obsypeme múkou, aby sa nám cesto na formu po upečení neprilepilo
  • 2/3 cesta vylejeme do pripravenej formy
  • do zvyšnej zmesi pridáme kakao (ak je potrebné, cesto zriedime mliekom) a pridáme ho do formy k cestu.
  • na záver pred pečením, poukladáme do kakaového cesta nadrobno nakrájané jahody a takto pečieme pri 180°C cca 40-50 minút
POLEVA
  • ak sa rozhodnete aj pre polevu, tak tú si pripravíme roztopením kokosového oleja v hrnci, ku ktorému pridáme vysoko percentnú čokoládu (70% a viac)
  • touto polevou polejeme vychladnutú bábovku, ozdobíme zvyšnými jahodami, ovsenými vločkami či nadrobno nasekanými orechmi (ktoré som ja bohužiaľ nemala) a môžeme podávať.

Dobrú chuť!



5 komentárov

  1. Tyhle "mokřejší", vláčné bábovky mám moc ráda! <3 A cuketu také cpu skoro do všeho, určitě tenhle recept někdy zkusím. <3

    Tereza's journal

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky mám radši vláčnější koláče/bábovky a tahle vypadá strašně lákavě, až seženu cuketu, určitě ji vyzkouším <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím, že som cuketu nasladko ešte nejedla, takže si ma veľmi navnadila. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ta vypadá naprosto dokonale! Hned bych si dala, mňam! <3

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.