Ako si vytvoriť vlastnú Vision board, alebo nástenku vízií


Vision board, nástenka vízií, nástenka snov alebo cieľov...
Táto tabuľa prianí je čoraz viac populárnejšia a vyhľadávanejšia. Ak ste si tento výraz už niekedy vyhľadávali, určite viete o čom to vlastne hovorím. No ak nie, tu je stručné vysvetlenie čo Vision board vôbec je.

Vision board presadzuje myšlienky osobného rozvoja, sebalásky, cieľov a vecí, ktoré by sme v živote chceli dosiahnuť. Hlavnou myšlienkou je, aby sme si naše ciele doslova čierne na bielom, a tým nemyslím obyčajný text na papieri (ktorý samozrejme môže taktiež niekomu pomôcť).

Naša myseľ si totiž zapamätá oveľa viac vecí, ktoré si vieme sami vizualizovať. To znamená vytvoriť si skutočný obraz vo svojej mysli.


Určite ste už počuli o Zákone príťažlivosti, s ktorým sa táto nástenka vízií často spája. Pri tomto aspekte sa berie do úvahy, že to, na čo vo svojom živote najviac myslíme a na čo najviac sústredíme svoju pozornosť, si do svojich životov aj priťahujeme.
Tým pádom ak myslíme len na nepríjemné veci, neúspech, stratu priateľov, podceňovanie a iné škodlivé myšlienky, vytvárame si tak pekelnú slučku strastí, z ktorej sa len tak ľahko nedostaneme preč. 

Naopak ak myslíme pozitívne, vo svojom živote máme veľké vízie a veríme, že sa nám splní len to dobré, sme na dobrej ceste k správnemu procesu plnenia našich myšlienok.

Každá vizualizácia, ktorú si predstavujeme sa nám presúva do nášho podvedomia. Preto, ak si vytvorenú tabuľu snov umiestnime na veľmi dobre viditeľné miesto tak, aby sme ju mali stále na očiach, je veľká pravdepodobnosť, že každá vizualizácia sa bude postupne stávať našou skutočnosťou.

Ja osobne si podobné nástenky vízií tvorím každoročne a to hlavne z toho dôvodu, že sa nám naše ambície stále menia. Či už to bolo za pomoci klasickej nástenky, tabule, notesa či diára. Podstatou pre mňa je, aby som si určila svoje priority a všetko čo chcem v živote dosiahnuť mala stále na očiach.


Tvorenie Vision board

1. Vytvor si víziu

Pred samotným tvorením podobnej nástenky vám odporúčam vopred si stanoviť a spísať vaše ciele a sny na akýkoľvek zdrap papiera.
Dajte naňho všetky svoje myšlienky a ak s niektorými nebudete stotožnení, jednoducho ich preškrtnite. Hlavné je všetko si poriadne premyslieť.

2. Buďte špecifickí

Na svoju osobnú nástenku si môžete dať naozaj čokoľvek. No z vlastnej skúsenosti vám radím, buďte špecifickí. Ak si na ňu nalepíte len obrázky a vytvoríte si tým pádom akúsi koláž, o pár mesiacov budete naozaj stratení. Chcete schudnúť nejaké to kilo navyše? Zapíšte si do akého dátumu by ste to chceli dokázať (samozrejme, nech to bude REÁLNY CIEĽ!). Chcete zarábať veľa peňazí? Napíšte presné množstvo a v akom období (mesačne, ročne, za pár týždňov). Je to len na vás.

3. Správne obrázky

Inšpirácie nie je nikdy dosť. Ja jednotlivé obrázky hľadám ako inak na Pintereste. Stačí si do vyhľadávania napísať, o čo konkrétne máte záujem. Je to túžba po cestovaní? Fit tele? Vysnívanom dome, aute, telefóne? Ak nájdete tie správne obrázky pre vašu nástenku, už ich stačí len vytlačiť.

4. Organizácia

Aby vaša nástenka aj nejako vyzerala, pred samotným lepením obrázkov, si ich najskôr pekne usporiadajte. Môže to byť napríklad podľa kategórie jednotlivých cieľov, od stanovenej dĺžky cieľa, podľa farby... Hlavne nech to má hlavu a pätu.

5. Správne miesto

Ako som už vyššie spomínala, vaša Vision board musí mať to správne miesto. Ja ju mám hneď pri pracovnom stole a stále keď pracujem, tvorím alebo sa nad niečím zamyslím, pozerám primo na ňu a tým si pripomínam, čo všetko ešte chcem dosiahnuť. 

Dúfam, že ste si z tohto článku vzali nejakú inšpiráciu, a už teraz vám držím pace pri jej tvorení.

Na záver ešte prinášam menšiu spŕšku Pinterestovej inšpirácie.

5 komentárov

  1. Krásný článek :) Spousta lidí o tom pořád neví a já jsem ráda, že jsi dala několika z nich možnost své sny realizovat rychleji. Taky mám svojí, a některé věci už se splnily <3 Tobě se taky určitě splní všechny <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja si robím vision board už niekoľko rokov; a hoci ju nemám každý deň na očiach, lebo je v zápisníku, vždy, keď to potrebujem, ma nakopne dávkou motivácie. A v tom s určovaním konkrétnych cieľov iba súhlasím — mnohí ľudia robia tú chybu, že ich sen je príliš všeobecný, a potom nikdy nemajú pocit, že ho dosiahli. Ale práve presne dané čísla prestavujú niečo splniteľné, sú skvelým ukazovateľom úspešnosti a tiež dokážu poriadne namotivovať k tvrdšej práci 💛

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "HOW TO ELIMINATE VISUAL CLUTTER"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já tyhle ty kreativní a motivační věci miluju. :) Opravdu z toho sálá pozitivismus, věřím, že tímhle jdeme našim snům naproti. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi pekný článok. Ja som si zatiaľ uložila len pár obrázkov do počítača ale musím sa už dokopať aby som urobila aj nástenku. Ďakujem :)

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.