Study tips- Tipy na lepšie učenie


Momentálne (10:30) sedím v jednej z mojich najobľúbenejších kaviarní v Košiciach, popíjam svoje cappuccino s mandľovým mliekom a čakám na nasledujúci prednášku, ktorá mi začína o 12:30. Myslím, že čas nemôžem využiť efektívnejšie ako práve písaním tohto článku s tipmi na pestrejšie a zaujímavejšie štúdium.


V pondelok (21.09:2020), kedy mal vyjsť aj tento článok, avšak kvôli nedostatku času na jeho vymýšľanie a následné publikovanie som to radšej odložila, mi začal aj univerzitný život, na ktorý som sa tak veľmi tešila. Aké sú moje pocity a dojmy z prvého dňa?

Nebudem vám klamať, mala som neuveriteľnú chuť ujsť hneď po druhej prednáške. Avšak myslím, že ak sa naozaj chce, dá sa zvládnuť všetko. Len je potrebné zorganizovať si veci, ktoré chcem popri štúdiu stíhať.


Preto mi prišlo ako skvelý nápad, napísať tento článok práve teraz. Nie len pre vašu motiváciu, ale taktiež aj tú moju. Najprv som sa však musela ujistiť, či tento článok bude vôbec chcený a tak som vďaka otázke na Instagrame, pod jedným z príspevkov (úvodná fotografia tohto článku), k tomu aj dokopala.


Na internete nájdete množstvo tipov, vďaka ktorým sa zvládnete naučiť čokoľvek. Sú fakticky účinné, no musím pripomenúť, že nie každá metóda štúdia vyhovuje každému. Píšem to hlavne preto, pretože aj tento článok bude skôr ukazovateľom toho, čo vyhovuje práve mne a ako ste už mnohokrát čítali a počuli, to čo vyhovuje mne nemusí hneď vyhobvovať aj vám. 


The secret to your future is in your daily routine.


1. Nájdi si vhodné miesto na učenie

Každý z nás má rozhodne iné sústredenie. Niekomu vyhovuje pohodlie domova, inému knižnica, študovňa či dokonca kaviareň, ktorá napríklad pomáha so sústredením sa hlavne na písanie článkov práve mne. Ak vám viac vyhovuje ticho určite odporúčam učiť sa z pohodlia svojej izby alebo knižnice. Mne úprimne vyhovuje učenie sa doma, a to hlavne ak sa v dome nikto z rodinných príslušníkov nenachádza. Rozrušiť ma totižto dokáže naozaj všetko, aj tá najmenšia maličkosť. Preto stále uvažujem nad štúdiom v univerzitnej alebo mestskej knižnici, čo pre mňa môže byť aj motivácia, ak uvidím nejakých študujúcich študentov okolo mňa.



2. Uprac si svoje pracovné miesto

Ak už máme svoje študijné miesto vybrané, je načase ho upratať! Ak teda ste aj vy taká mess osoba ako aj ja. Nie je nič horšie, ako študovať na mieste, kde prakticky nemáte pokoj a vyrušuje vás každá maličkosť. Rozhádzané perá, papiere, ktoré určite v danej chcíli nepotrebujete, obal od nejakého snacku či učebnice a skryptá k inému predmetu.

Preto bude najlepšie, ak si svoje miesto na štúdium zorganizujete. Tak budete mať všetko pohromade a nebudete takí nervózni.



3. Organizované poznámky

Ja som s týmto bodom nemala nikdy žiaden problém. Moje poznámky boli vždy úhľadné, farebne rozlíšené a celkovo organizované. Nikdy som však nedokázala pochopiť niektorých mojich spolužiakov či na strednej alebo ešte na základnej škole, ktorý každú jednu látku písali jedným modrým perom. Pri pohľade na ich poznámky som v tom mala neuveriteľný chaos. Ak vám však vyhovuje presne takéto vedenie informácií, určite v tom pokračujte a jednoznačne to nemeňte. Bude pre vás náročnejšie si túto zmenu osvojiť a taktiež si na ňu aj zvyknúť. Zapisovanie úhľadných poznámok niekedy zaberie množstvo času a ak sa snažíte písať naozaj rýchlo, je to určite zbytočné.

Tip: Stávalo sa aj mne, že som na niektorých hodinách naozaj nestíhala a písala som ako drak, len aby som stihla zapísanie výkladu vyučujúceho. Akonáhle som však prišla domov, všetky poznámky som si hneď prepísala a tým pádom si prebranú látku znova opakovala.



4. Pohodlný outfit

Čo je dôležitejšie ako pohodlie? Myslím, že ho nedokáže prekonať už naozaj nič. Ale čo práve pre vás znamená pohodlie? Byť celý deň v pyžame? Alebo skôr v džínsoch a comfy tričku? Neviem ako to máte vy, ale mne jednoznačne pomáha byť v niečom pohodlnom a zároveň aj motivujúcom. Ak by som celý deň mala byť v pyžame, určite to pre mňa motivujúce nebude. To by som radšej ako študovanie, preležala celý deň v posteli s nejakým dobrým jedlom a obľúbeným seriálom. 



5. Látku si hovor nahlas

Vždy, keď som si látku čítala len očami, nedopadlo to priam najlepšie. Ak sa k tomu ešte učíme nejaký nudný a nezaujímavý predmet, naše myšlienky sa sústredia na kadečo, len nie na to, čo naozaj potrebujeme. Mne veľmi pomáha, ak si učebnú látku vravím nahlas aj niekoľkokrát za sebou. Zaujímavé je, že pri tom vôbec nemôžem sedieť a skôr sa musím hýbať. Preto sa moje "prechádzky" po izbe s knihou v ruke stali bežnou rutinou.

"Don't study because you need to. Study because knowledge is power. Study because they can never take it away from you. Study because you want to know more. Study because it enhances you. Study because it grows you."


6. Uč sa pomocou videí na YouTube

Ak by som mala na oboch rukách spočítať, koľkokrát mi YouTube pri štúdiu pomohol v ťažkých situáciách, nedopočítala by som sa. A nie je to žiadna hanba! Ak niečomu jednoducho nerozumiete, alebo si v určitých veciach nie ste celkom istí, stačí si to "vygúgliť" alebo ešte lepšie, nájsť si to na YouTube, kde to budete mať vysvetlené aj s názornými príkladmi. Najlepšie na tom je, že ak učivo nepochopíte hneď na prvý raz, môžete si ho púšťať dookola a dookola. Ďalším plusom je, že vysvetlenia počúvate od skutočných učiteľov, ktorí vám to môžu vysvetliť lepšie, než učitelia vo vašej škole.


7. Pauzy medzi učením

A na záver, aby nám z toho všetkého nevybuchla hlava, prinášam veľmi dôležitý bod. Spravte si krátke pauzy medzi učením. Nie je dobré, ak máte v jeden deň  naplánovaných niekoľko predmetov, pri ktorých sedíte neustále aj 12 hodín. Nášmu sústredeniu to určite nepomôže a rovnako ani nám.
Určite ste už počuli o pomodoro metóde učenia. Stačí, ak si medzi jednotlivým učivom spravíte pauzu na 5-10-15 minút a následne sa môžete opäť vrátiť k vašej činnosti. Odporúča sa vykonávať činnosť 25-40 minút a po každých štyroch cykloch si môžete spraviť dlhšiu pauzu. 
Najlepšie by bolo, ak by ste pauzy využívali rozumne a nie s telefónom v ruke. Choďte na čerstvý vzduch, venujte sa domácemu miláčikovi, spravte si zdravý snack, vyberte sa na krátku prechádzku alebo si počas dlhšej pauzy zacvičte. Uvidíte, že na konci dňa budete mať zo seba veľkú radosť.



Tak to by bolo pre dnešný článok všetko. Ak máte aj vy nejaký tip na produktívne učenie, určite ho napíšte dole do komentára a inšpirujme sa navzájom.

Love you all ❤️


2 komentáre

  1. Krásny článok :) My sme hneď po týždni v škole prešli na dištančnú výuku a musím sa priznať, že s tým teraz dosť zápasím, takže vďaka za tipy! :)
    What A Fancy Worldw

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za dob studií jsem kavárny a knihovny měla na učení také moc ráda. Skvěle se mi tam psaly seminární práce. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.