Čo pozerať na Vianoce? Vianočné filmové tipy

Čo by to bolo za vianočné obdobie bez našich tradičných či netradičných filmov alebo rozprávok? Ja si to bez toho ani len neviem predstaviť. Na to, aby sme sa správne vianočne naladili, je už u nás hotovou tradíciou pozerať vianočné filmy a počúvať vianočné piesne už od skorého decembra. Možno to niekomu príde zvláštne a pritiahnuté za vlasy, ako predávanie vianočných ozdôb v októbri.

Každopádne ja som obrovský vianočný fanúšik a svoju vianočnú náladu predávam skoro každému v našej rodine. Priznávam, že niekedy to je síce otravné, ale ja si jednoducho nedokážem pomôcť. Preto som sa v dnešnom článku rozhodla spoločne s vami zdieľať jedny z mojich najobľúbenejších vianočných filmov a rozprávok, bez ktorých si Vianoce neviem ani len predstaviť.


Tři oříšky pro Popelku

Ako ináč začať, než našou klasickou vianočnou rozprávkou? Popoluška by mala byť na zozname každého jedného z nás, pretože bez nej by jednoducho Vianoce neboli to "pravé orechové". Hoci sme túto rozprávku u nás doma videli už 5564369 krát, nikdy nás neomrzí.


The Grinch

Ku Grinchovi som úprimne nikdy nemala nejaký vzťah, ale odkedy vyšla v roku 2018 nová verzia, svoj názor som okamžite zmenila. Keď sme s priateľom túto rozprávku pozerali po prvý raz, hneď sme vedeli, že sa stane našou každoročnou tradíciou. Odvtedy si ku Grinchovi stále spravíme horúcu čokoládu, napečieme medovníčky a užívame si prítomnú atmosféru.


Holidate

Tohtoročná novinka je na rozdiel od všetkých klasických vianočných komédií niečím výnimočná. Hoci má svoj šťastný koniec nie je taký klišé a pravdepodobný, ako to už väčšinou býva. Ja som sa pri tomto filme nasmiala až-až a to, pri mojom zvláštnom humore, už je čo povedať. Ak ešte stále nemáte partnera na tohtoročné sviatky, určite pouvažujte na Sviatočným rande.


The Christmas Chronicles

Hoci tento film vyšiel v roku 2018, prvýkrát sme ho videli až teraz. Je to síce vianočná klasika, no aj napriek tomu v sebe ukrýva množstvo netradičných prekvapení. 


Polárny expres

Rozprávka môjho detstva, ktorú som bola schopná pozerať aj niekoľkokrát za sebou. Hneď po tom, ako som ju dopozerala som stále dúfala, že aj u nás na dvore zastaví Polárny expres a vezme ma do neznáma. Táto rozprávka je podľa môjho názoru veľmi pokroková a dá sa pozerať v akomkoľvek veku. V sprievode hlasu Toma Hanksa je táto rozprávka ešte väčším dobrodružstvom.


Šťastný Nový rok

Kedysi som slovenské filmy či rozprávky veľmi odsudzovala, avšak v poslednej dobe sa našim režisérom a scenáristom začalo naozaj dariť. Živým príkladom je aj film Šťastný Nový rok, do ktorého pozvali aj českých kolegov, čo všetkému dodalo ešte viac na hodnoteniach. A ani sa tomu nečudujem. Tento rozprávkový film je veľmi pohodový, relaxačný a v jednotlivých úsekoch veru zábavný. Ak ste ho ešte nevideli, vrelo vám ho odporúčam pozrieť.


Sám doma

Táto americká klasika sa stala najobľúbenejším filmom vo viacerých krajinách. Kto by nezbožňoval malého chlapca, ktorý sa o seba dokáže postarať v tých najrizikovejších situáciách? Aj keď už jeho pasce poznáme skoro naspamäť, snáď nikdy nás neomrzia. Bez Kevina a jeho huncúctiev by to neboli tie pravé Vianoce!


Vianočná koleda

Vianočnej koledy som sa ako malá veľmi bála. Pri tejto realistickej rozprávke mi doslova behal mráz po chrbte a sledovala som ju s pripraveným vankúšom hneď po mojej ľavej ruke, aby som si v tých "strašidelných" situáciách mohla rýchlo zakryť oči. Niekedy sa pri sledovaní Vianočnej koledy zľaknem aj teraz, hlavne príchodu jeho biznis partnera...


Perinbaba

Kto by nepoznal lovestory Jakuba a Alžbetky? Hoci som tejto rozprávke zo začiatku nevedela prísť vôbec na chuť, postupom času som si ju aj celkom obľúbila.


Klaus

Tento animovaný španielsky film sme prvýkrát pozerali minulého roku, počas vianočného obdobia, zo školských lavíc. Veď to poznáte... Presviedčate učiteľov, aby ste sa nemuseli učiť a následne vyberiete akýkoľvek film, len aby ste už mali pokoj. Rovnako to bolo aj pri Klausovi, ale na rozdiel od ostatných filmov, ktoré sme v ten deň už videli, sme naozaj dávali pozor.


Dúfam, že vás tento krátky filmový a rozprávkový zoznam aspoň trošku inšpiroval. Každá správna vianočná nálada začína vianočným filmom, takže je na čase sa do nej aj dostať.

Máte svoje obľúbené vianočné klasiky?

Love you all ❤️

4 komentáre

  1. Na film Sváteční rande jsem koukala a o víkendu a opravdu super :)
    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý výběr :) Sama některé z nich vůbec neznám, takže děkuji za tipy :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Za mňa k Vianociam patrí ešte aj Harry Potter — i keď vianočná tematika sa v ňom vyskytuje iba pár minút v každom filme, tak si sviatky už neviem predstaviť bez neho. A Tri oriešky sú klasika, keď som bola mladšia, na Štedrý deň to časovo vždy vychádzalo tak, že sme sa navečerali, pomohli upratať veci zo stola (a zatiaľ sa zázračne objavili darčeky pod stromčekom), a popri rozbaľovaní a hraní sa s novými hračkami šiel v pozadí film, ktorý každý pozeral len tak jedným okom, ale bez neho by to proste nebolo ono 😅😅

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "A COMPLETE GUIDE TO MINIMALISM"

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Polární expres jsem právě dokoukala, je to nádherná vánoční pohádka! :))

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.