Motivačná literatúra ťa nezmení, pokiaľ sa sám nerozhodneš zmeniť


Za posledné obdobie som vymenila klasickú beletriu za motivačnú literatúru, ktorá má v mojej izbe svoje vyhradené miesto. Hoci som prečítala, dovolím si povedať, dostatočné množstvo motivačných kníh, stále hľadám ďalšie, ktoré by ma mohli motivovať k činom a inšpirovať niečím novým. Občas to však končí stále rovnako. Po prečítaní knihu opäť vrátim na svoje miesto bez toho, aby som si jednotlivé informácie z nej akokoľvek zrekapitulovala.


Podľa môjho názoru to má podobne väčšina z nás. Ja osobne sa s týmto problémom stretávam u mnohých mojich známych, ktorých trápi to isté. Vojdu do kníhkupectva, uvidia veľkú hromadu kníh a nechajú sa pohltiť impulzívnym nakupovaním pútavých obalov. Samozrejme, každá motivačná kniha možno ponúka nové a nepoznané informácie, ktoré by nám v živote naozaj pomohli, aj keď úprimne povedané niektoré knihy sú naozaj ako cez kopirák. Avšak načo budeme bezmyšlienkovite čítať užitočné knižné informácie, keď si z nich v konečnom dôsledku do života nič nevezmeme?

Nebojte sa, sama tomu dostatočne neodolávam. Niekedy mám pocit, že som nakupovaním kníh nahradila hromadné nakupovanie oblečenia, s ktorým som donedávna mala neuveriteľne veľký problém. Za posledný mesiac som si kúpila 4 nové knihy, ku ktorým som sa ani nedostala. 


Motivačná literatúra ťa nezmení, pokiaľ sa sám nerozhodneš zmeniť

Môžeme prečítať aj stovky inšpiratívnych kníh, no čo z toho, keď sa opätovne vraciame k starým návykom? Možno aj sme motivovaní, avšak vydrží nám to maximálne niekoľko dní. Musíme si uvedomiť tú najpodstatnejšiu a zároveň najjednoduchšiu vec. Stačí začať od seba. Stačí zmenu chcieť a následne ju priať. Nič k nám nespadne z neba len tak. Ak niečo naozaj chceme dosiahnuť, jednoducho sa musíme postaviť a vyraziť, hoci aj bez mapy. 

Človek sa najlepšie učí za pochodu. Ja som to pochopila až vtedy, keď som si to vyskúšala na vlastnej koži. Nech som sa akokoľvek na daný moment pripravovala, nič mi nedalo viac, než možnosť prekročiť vlastnú zónu komfortu a počúvať svoju intuíciu.


Teraz nečítam motivačnú literatúru len aby som ju mohla mať odškrtnutú z môjho vymysleného wishlistu. Čítanie takýchto kníh má svoju určitú hĺbku, pričom sa niekedy musíme začítať aj medzi riadky. No odpovede na vaše otázky netreba hľadať len v knihách. Pýtajme sa seba. Čo naozaj potrebujem? Čo chcem dosiahnuť? Kým a akým sa chcem v živote stať?

Takéto knihy berte ako navigáciu, ktorá vám pomôže určiť správny smer. Ostatné už ostáva na vás.

Rozhodnete sa zostať na rovnakom mieste, alebo posúvať sa ďalej?



2 komentáre

  1. Když se nad tím zamyslím, tak vlastně ani nechápu, kde jsme nabrali od motivačních knih takováto očekávání. Během roku mívám období, kdy motivační knihy nechci vidět a pak období, kdy je pro změnu vyhledávám s radostí. Ale už nemám to očekávání, že hned po přečtení se mi změní život o 180° a spíše je vnímám jako inspiraci, díky které se mohu posunout někam dál - pokud se ale posunout chci a mám, tak to musím udělat samozřejmě sama od sebe! Krásná myšlenka v super článku! Děkuji.

    E | Ve znamení býka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Naprosto souhlasím, člověk by se měl nejdříve zamyslet sám nad sebou a nad tím, co je potřeba v životě změnit. Důležité je vždy začít u sebe. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.