Kvet, ktorý potrebuje rásť


Každý jeden z nás je kvet, ktorý potrebuje rásť. Všetci na to potrebujeme vlastný čas a priestor, pričom rastieme svojím vlastným spôsobom v akejkoľvek sfére. Nedávno som narazila na jedno zaujímavé video, ktoré ma donútilo zamyslieť sa nad jeho obsahom. Prečítala som si množštvo motivačných kníh či citátov a pozrela si veľa motivačných videí, no skoro žiadne na mňa nezapôsobilo tak, ako jednoduchý obsah tohto 20-30 sekundového videa:


,,Keď kvet nerastie, viníme z toho ten kvet alebo prostredie, v ktorom rastie? Predstavme si, že naša domáca rastlina nebude rásť. Budeme z toho viniť a kontrolovať samotnú rastlinu? Nie. Skontrolujeme jej pôdu, jej umiestnenie, svetlo, vzduch či vlhkosť. Pretože to je dôvod, prečo rastliny a kvety rastú. My sme tým kvetom. No pokiaľ nerastieme alebo nekvitneme správnym smerom, viníme z toho seba a nie naše prostredie. To, s kým sa rozprávame, s kým sa priatelíme, akých ľudí sledujeme na sociálnych sieťach a nad čím neustále premýšľame je dôvodom toho, že sa nikam neposúvame."


Táto téma samozrejme nie je rozoberaná prvýkrát. No určite aj sami viete, že podobné citáty, články a videá sú tu na to, aby sme si to mohli dookola pripomínať. Pretože ako ľudia zabúdame na tie najpodstatnejšie veci a ľahko sa necháme ovplyvňovať vonkajším svetom. Priznajme si, koľkokrát sme sa za všetko vinili? Koľkokrát sme sami sebe nadávali a v našich myšlienkach sa ponižovali? A pritom sa stačí pozrieť na prostredie, v ktorom žijeme. 

Myslím, že už som vo viacerých článkoch spomínala, ako mi pomohlo odstrihnutie sa od toxických ľudí v mojom živote. Spočiatku to nebolo vôbec príjemné, no samotné rozhodnutie urobiť to ma posunulo vpred. Avšak do každého života prichádzajú stále noví ľudia, ktorých toxicitu najskôr nevidíme. Preto je dôležité prehodnotiť to, akých ľudí si púšťame k svojmu srdcu a komu sa zdôverujeme. Ja osobne som sa už na tomto probléme viackrát popálila a výsledok môjho rýchleho konania mal nepríjemné následky.


Len prednedávnom som si zo svojho Instagramu mazala všetkých ľudí, pri ktorých (respektíve z ktorých) som len cez mobilný telefón cítila negatívnu energiu. Okamžite mi však napadlo: ,,Čo na to asi povie osoba, ktorá zistí, že ju už nesledujem? Neurazí sa?" Prečo by nás to malo zaujímať? Chceme aj naďalej robiť veci, ktoré robiť nechceme len preto, aby boli spokojní všetci naokolo? Takto sabotujeme samých seba. Ak chceme žiť pozitívny život, túto toxicitu by sme v sebe určite pestovať nemali.


Viete, čo je ďalším druhom toxicity v živote?

Niečo, s čím mám aj ja ešte stále problém. Hoci sa to väčšina z nás snaží prekonať, myšlienky o tom, čo si o nás myslia ostatní bývajú silnejšie, než naša pevná vôľa. Nikedy sú neškodné, no inokedy sú priam nebezpečné. Ak nemáme kontrolu nad myšlienkami, myšlienky preberajú kontrolu nad celým telom. To môže zapríčiniť rôzne psychické, ale aj fyzické problémy ako je napríklad stres, úzkosti, depresie, rýchle zmeny nálad, nadmerné potenie či nepríjemné bolesti hlavy až migrény.

Stojí nám to za to? Sme ochotní aj naďalej trápiť naše jediné telo a myseľ? Až 90% ľudí v našom okolí, tým mám na mysli verejné priestranstvá, prostredie školy či obchodné centrá, nás vôbec nerieši a nevníma. Ľudia sa zaoberajú svojimi vlastnými problémami a nemajú čas riešiť osobu, okolo ktorej prešli na ulici. Pri takýchto situáciách si v žiadnom prípade netreba domýšľať.


Hlavná myšlienka článku:

Staraj sa o seba. Pozoruj svoje vonkajšie, ale aj vnútorné prostredie a vykvitni. Rob to, čo chceš a užívaj si každý moment v prítomnom okamihu. Polievaj sa dobrými priateľmi, skvelými zážitkami, motivačnou literatúrou, chutným jedlom, pohybom a radosti zo života.




4 komentáre

  1. Great writing! I like the metaphor of people being like a flower and needing the grow.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc hezky napsaný článek a není od věci se nad tímto tématem zamyslet. Odstranit toxické lidi a věci ze svého života někdy dokáže zázraky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc krásně napsané a souhlasím s tebou! :) Všechny jmenované věci jsou důležité pro udržení psychické pohody. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc krásně napsaný článek, nemohu nesouhlasit! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.