Minimalizmus- prechádzam na minimalistický šatník


(zdroj-Pinterest)

Čo pre vás znamená minimalistický šatník? Alebo skôr, čo si predstavíte pod pojmom minimalizmus? Minimalizmus mi za uplynulé roky takpovediac prirástol k srdcu. A hlavne už spomínaný minimalistický šatník.
Koľkokrát ste sa ráno zobudili s pomyslením, že nemáte absolútne nič na seba, a pritom vaša skriňa praskala od toľkého preplnenia? S čistým svedomím vám môžem oznámiť, že sa mi to stávalo skoro každý jeden deň. Celá nervózna som vyhádzala všetko zo skrine a len tak sa prehrabávala množstvom oblečenia, rozhádzaného po podlahe.


(moja inšpirácia z Pinterestu)

Problém nastal, keď som ako blázon nakupovala oblečenie, ktoré síce bolo pekné, ale pre mňa sa absolútne nehodilo a nevedela som ani ako a k čomu ho nosiť. A tak sa to kopilo a kopilo, že som nemala len plnú skriňu, ale aj hlavu a čo je ešte podstatnejšie prázdnu peňaženku.

Pravdou však je, že nosíme len 20% (niekedy 30%) oblečenia, ktoré doma vlastníme. Ostatok akosi zapadá prachom a ostáva nepovšimnutý. (áno, vlastná skúsenosť)
Minimalistickým šatníkom som sa začala zaoberať po prečítaní knihy (ako inak, znova kniha) Lekcie madam Chic od Jennifer L. Scott. Kniha je písaná o francúzskej elegancii, kde vám k tomu, aby ste vyzerali k svetu stačí naozaj málo. Presnejšie ide o Capsule wardrobe čo v preklade znamená tzv. kapsulový šatník, kedy vlastníte základných 33 ľahko kombinovateľných kúskov oblečenia.
Zdá sa to málo však?

Ako postupovať?
Keďže s minimalistickým šatníkom som začala v podstate len od Nového roka (som v tom úplný nováčik) tak vás trošku oboznámim s mojou začiatočnou technikou triedenia vecí.
Všetko som si pekne roztriedila na 4 ročné obdobia, teda jar, leto, jeseň a zimu. Do každého ročného obdobia spadá 20 kúskov oblečenia.
Pre príklad:
Leto- troje nohavíc, 4 sukne, 2 blúzky, 5 topov, štvoro šortiek, 2 tielka... (len pre predstavu)
A takto postupujem s každým ročným obdobím, v ktorých sa mi jednotlivé kúsky aj opakujú.

Moja skriňa pred triedením





Moja skriňa po triedení


 




Pre ilustráciu som podobnú časť šatníka vyskladala z aktuálnej ponuky e-shopu Manzara 


Topy- Ako prvé máme príklad krásneho minimalistického topu v klasickom prevedení bielej a čiernej 
Blúzky- Krásna klasická biela  alebo elegantná ružová 
Šaty- V šatníku vám stačí len pár takýchto kúskov a mňa hneď zaujali tieto maxi kvetované šaty  a námornícke modré 
Nohavice- napríklad takéto krásne ležérne v hnedej
Dámske svetre- tie v šatníku nesmú chýbať, hlavne ak ide o všetky odtiene šedej 


Ako začať s triedením?
Na začiatok si oblečenie na tri rôzne kôpky:

1. Veci, ktorých sa zbaviť nechcem
-        Patria tu veci, ktoré ste nosili za posledného polroka stále, páčia sa vám a cítite sa v nich príjemne, viete ich skombinovať a dokázali by ste si ich kúpiť ešte raz
2. Veci, ktoré mi je ľúto vyhodiť
-          Ako napríklad staršie oblečenie z detstva, darované veci od priateľov alebo známych, ktoré by ste si vlastne aj tak neobliekli len ich držíte v skrini naďalej, vyťahané džínsy a zatiahnuté svetre
      3. Veci, ktoré vyhadzujem
-          Všetko čo sa vám prestalo páčiť, čo vám nesedí na postave, čo ste na sebe nemali viac ako polroka, čo vám je malé...

(zdroj- Pinterest)

Čo s nechceným oblečením?
To tričko môžete darovať pokojne vašej kamarátke, ktorá po ňom pokukovala už odkedy ho vlastníte. Nenosené vyťahané džínsy sa dajú zrecyklovať rôznymi DIY a inými nápadmi. Všetko čo už nepotrebujete sa môžete pokúsiť aj predať, ak ste študent a potrebujete peniaze. Tak som to urobila aj ja. Alebo časť roztriedených a čistých vecí darujte ľuďom na charitu. Je mnoho spôsobov ako to využiť.

(malá motivácia, ktorá vám istotne pomôže k zmene šatníka, zdroj TU)

Dúfam, že sa vám článok páčil. Do komentára mi môžete napísať vaše tipy na minimalistický šatník <3
S láskou Nora

9 komentárov

  1. Skvělé, já tolik oblečení nikdy úplně neměla, ale teď dost jsem protřídila i poté, opravdu dost věcí,které jednoduše nepotřebuju, neunosím. Psala jsem o tom taky článek tady.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásný článek, který jsem si moc ráda přečetla :) Dřív jsem měla podobně narvanou skříň, ale postupně jsem ji pravidelně třídila, až jsem se dostala na zhruba 50 kousků, což bylo celkem fajn a vlastně mi vůbec nic nechybělo :) Ale postupně mi ten úplný minimalismus přestal vyhovovat.. třeba celou minulou zimu jsem odchodila ve dvou svetrech a tak nějak jsem cítila, že bych chtěla mít víc co na výběr.. Postupně do skříně kousky doplňuju a jsem se svým oblečením teď moc spokojená :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi zaujímavý článok, rozhodne idem do toho. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj ja nadtýmto už dlhšie uvažujem :) Musím sa k tomu dokopať konečne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Toto by pre mňa asi nebolo, ale klobúk dole pred tebou, že si takto razantne zasiahla. ;) Nech ti to vydrží!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som pár dní dozadu poriadne pretriedila svoj šatník – a hoci som najprv nemala pocit, že toho vlastním tak veľa, vonku som vyhodila TRI plné tašky oblečenia, ktoré už vôbec nenosím. Teraz som v stave pretvárania môjho šatníka, akosi hľadám svoj vlastný štýl, no samozrejme, že nemôžem vyhádzať všetko, čo mám, a nakúpiť to, čo sa mi páči, lebo jednak by to neuniesla moja peňaženka, no hlavne je to maximálne neefektívne a totálne to ide proti tomu, za čím si stojím – teda udržateľnosti a zero waste. No minimalistický šatník je môj cieľ – vlastniť len kúsky, ktoré sa ľahko kombinujú, sú jednoduché a vždy vyzerajú skvelo; no tu je podľa mňa dosť dôležité, aby boli aj kvalitné, čo fast fashion len málokedy zaručí, preto musím hľadať inde.
    Ale nádherný článok, u mňa jednoznačne palec hore, nádherné spracovanie celej témy (a doplnené parádnymi fotkami)! ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "GOING PAPERLESS"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvelý článok a určite sa ním nechám inšpirovať. Síce nemám nejako veľa vecí ale mám veci,kt. proste nenosím a doma mi iba zaberajú zbytočne miesto.

    Suesanqa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. na minimalisticky satnik si zatial netrufam, ale od minuleho roku som si satnik kvoli SWAPom, na ktorych som bola, celkom pretriedila a stale mam pocit, ze je coho sa zbavovat. uz som sa zbavila veci, ktore mi dlho len tak lezali v skrini, lebo som si ich kedysi kupila velmi impulzivne a ani sa mi vlastne nepacili. ale zbavila som sa aj veci, ktore som mala dlho a aj som ich stale nosila, ale povedala som si, ze uz ich mam pridlho a zdaju sa mi byt az prilis vynosene. moje myslenie preslo zmenou a velmi by som si priala, aby sa mi tento rok podarilo nakupovat iba oblecenie, ktore budem naozaj potrebovat. a taktiez nechodit kazdy mesiac na SWAP, lebo odtial som si akurat prinasala veci, ktore som na dalsi SWAP vzapati odniesla naspat.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Opravdu moc povedený článek, životní styl minimalismu se mi opravdu hodně líbí, ale nemyslím, že bych tak zvládala žít dlouhodobě a nemám odvahu se do toho vrhnout :) Snažím se aspoň nastolit nějaký minimalismus v kosmetice nebo nakupovat nějakou, která je více šetrná k planetě (něco mají třeba tady). Nebudu lhát, že pořád nepřevažuje ta klasika z drogerky, ale snažím se, a třeba se jednou dopracuji k dobrým výsledkům :) A jinak ještě ke článku - moc krásné oblečení, je vidět, že jsi opravdu vybírala pečlivě :)

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.