KNIHOMOLI pt. 1 | Motivačná literatúra


Motivačnú literatúru som začala čítať presne pred tromi rokmi a odvtedy sa jej držím ako kliešť. Najradšej podobnú literatúru čítam hneď ráno, kedy je moja myseľ ešte čerstvá a tak ľahšie vstrebe nové myšlienky a pútavé slová rôznych autorov. Najradšej na tom všetkom mám práve to, že pri čítaní inšpiratívnych a vzdelávacích kníh mi napadajú nové kreatívne myšlienky a bohaté nápady. Preto mám vždy pri sebe poznámkový blok, do ktorého si ich musím okamžite zapísať.


V dnešnom článku sa teda pozrieme na moje štyri obľúbené motivačné knihy. Niektoré z nich som si zakúpila len nedávno, niektoré mám ešte len rozčítané a niektoré sú prečítané už niekoľkokrát za sebou. (Prvý článok o literatúre si môžete pozrieť v starších príspevkoch na mojom blogu pod názvom Tipy na jarné čítanie / mojich 7 obľúbených kníh, preto o spomenutých knihách už písať nebudem, keďže všetko o nich nájdete v tomto článku)

Tak teda poďme na to!


Atómové návyky- James Clear


Táto kniha je jedna z tých, ktoré som si zakúpila len nedávno, a to práve vďaka TikToku. Odvtedy som na ňu počúvala len samé dobré ohlasy a objavovala sa v rebríčkoch najlepšie hodnotených kníh. Hneď ako som si ju zapísala do svojho wishlistu, utekala som do najbližšieho kníhkupectva a okamžite si ju aj kúpila. Niekedy je naozajstný problém zmeniť, alebo odstrániť svoje staré návyky. Ak sa k tomu už aj odhodláme, nezvykne nám to vydržať dlho. 

James Clear v tejto knihe ukazuje správny systém vytvárania nových nových návykov a ako si ich udržať, takpovediac doživotne. Dozviete sa napríklad o nabaľovaní nových návykov, ukáže vám ako si nový návyk zatraktívniť a ten zlý znepríjemniť alebo ako si preprogramovať mozog, aby si tieto nové návyky užíval.

Autor čerpá z biológie, psychológie a neurovedy, aby vytvoril zrozumiteľnú príručku o tom, ako docieliť, aby ste dobré návyky vnímali ako nevyhnutné a zlé ako nemožné.


Dobré vibrácie, dobrý život- Vex King


Ak patríte k milovníkom sebarozvoja, rovnako ako aj ja, táto kniha je práve pre vás. Pri tejto knihe začnem rovno jej spracovaním, keďže jej minimalistický a jednoduchý obal ma okamžite zaujal. Viem, že sa vraví, aby sme nesúdili knihu (ani nikoho iného) podľa obalu, ale čo vás na knihe upúta ako prvé okrem jej obsahu? 

Ak sa vo svete sebarozvoja pohybujete už dlhšie, Vexa Kinga určite poznáte. Tento svetoznámy motivátor zodpovedal na všetky otázky ohľadom vibrácií (a z časti aj zákone príťažlivosti) a svoje myšlienky a osobné skúsenosti zhrnul do tejto knihy. Musím sa priznať, že nie som ani v jej polovici a s mnohými jeho názormi a myšlienkami sa na sto percent zhodujem.

Hoci som ju ešte nedočítala, zatiaľ hltám každú jej stranu. Autor inšpiruje k tomu, aby ste prekonali negatívnu energiu a na prvé miesto kládli seba, pestovali vo svojom živote pozitívne návyky vrátane všímavosti a meditácie či zmenili svoje presvedčenie a otvorili sa nevídaným možnostiam.


Sila prítomného okamihu- Eckhart Tolle


Rovnako ako prvú knihu, aj túto som objavila najmä vďaka sociálnym sieťam. Po prečítaní rôznych recenzií som sa rozhodla, že predsa len do tejto knihy investujem a nemohla som urobiť lepšie. Musím poznamenať, že sa číta trocha ťažšie, preto si je na ňu potrebné, aspoň podľa môjho názoru, vyhradiť viac času. Niekedy sa mi stalo, že som sa k niektorým jej stránkam musela opätovne vracať, avšak záleží aj na tom, či ste pri čítaní pozorní.

Ako vraví obsah tejto knihy, jednoznačne patrí k tým knihám, ktoré majú moc radikálne zmeniť život čitateľa k lepšiemu. Táto kniha sa mi dostala do rúk v ťažšom období a ukazovala sa mi všade navôkol mňa ešte predtým, než som sa k jej kúpe rozhodla. Každá životná cesta predstavuje pri zmene určitú výzvu, avšak práve pochopenie, že jediný najdôležitejší okamih je ten prítomný dokáže zmeniť ľudské myslenie, ktoré je tak silno pripútané k minulosti a budúcnosti.

Sila prítomného okamihu vo mne opäť posilnila duchovnú stránku,


100 spôsobov, ktorými si zbytočne komplikujeme život- Dušan Kadlec


Tejto knihe a autorovi som venanovala samostatný článok s názvom Dušan Kadlec a jeho motivačná literatúra, no musela som ju spomenúť aj v tomto. Okrem tohto prvého vydania si v ňom môžete prečítať aj o druhom vydaní Zo dna ku hviezdam, ktoré je rovnako pútavé.

Tuto by som len zhrnula, že kniha je naozaj pútavá a je vidieť, že si na nej dal autor poriadne záležať. Ako som už spomínala v článku uvedenom vyššie, slovenskej motivačnej literatúre som nedávala veľkú nádej. Dušan Kadlec mi však toto presvedčenie zmenil a ja som jeho knihy prečítala už niekoľkokrát za sebou.


Čítali ste niektorú z uvedených kníh?

Ak áno, ako sa vám páčili?

5 komentárov

  1. Na Sílu přítomného okamžiku se chystám už dlouho, ale ostatní knihy neznám. Díky za tipy, moc ráda si je někdy přečtu. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuji za tipy na knihy. Hledám opravdu dobré motivační knihy, protože například Čtyři dohody mě absolutně zklamaly, tak už jsem k tomu taková skeptická.. Ale těmto bych šanci dala. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Počula som zatiaľ iba o prvej knihe, a tá ma tiež zaujala. Hlavne by to pre mňa mohlo byť celkom prínosné, lebo s budovaním nových zvykov celkom bojujem 😅 Určite na ňu mrknem, vďaka za tip!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Ako na minimalizmus — správna organizácia

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Motivačná literatúra nie je veľmi pre mňa, ale je super, že tak rada čítaš. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.