Banská Štiavnica / Čo vidieť a robiť v Banskej Štiavnici


Banská Štiavnica.

Rozprávkové mesto, pri ktorom nemáte pocit, že ste na Slovensku. Sama som tomu nemohla uveriť. Išla som si oči vyočiť pri toľkej kráse. A to nepreháňam!


Banskú Štiavnicu mám na svojom travel wishliste napísanú už veľmi dlho a konečne sa mi ju tento rok podarilo navštíviť. Spolu s priateľom sme sa tak rozhodli len necelý týždeň pre naším odchodom, čiže sa dá povedať, že to bolo celkom spontánne rozhodnutie. A presne takéto nečakané rozhodnutia sú všeobecne v živote najlepšie.

Do tohto romantického mesta, ktoré je mimochodom výsledkom Štiavnického stratovulkánu (vysoký vrch sopečného pôvodu, tvorený striedaním sa vrstiev lávy a vulkanoklastických usadenín- Wikipedia) a zároveň je aj zapísané do svetového dedičstva UNESCO, sa jednoducho nedá nezamilovať. 


UBYTOVANIE

Pri výbere ubytovania sme sa celkom vybláznili. Na výber je nespočetné množstvo historických aj nehistorických hotelov či penziónov s kúskom minulosti. Nakoniec sme sa rozhodli pre trocha histórie a tradičnejšie ubytovanie, keď už sme mali byť v tej histórii ubytovaní. 

Hotel sme si našli už klasicky cez Booking.com za naozaj výhodnú cenu. Naša voľba padla na Farebné ubytovanie priamo v centre mesta s prístupným parkovacím miestom. Izba bola jednoduchá a predsa krásna. Pozostávla zo spálne a kúpeľne, pričom sme s ostatnými ubytovanými zdieľali spoločnú čistú kuchynku, v ktorej sme si tak či tak varili len my. Hotel sa totižto skladá z troch veľkých izieb a spoločnej miestnosti s kuchynkou a jedálňou.

V čase nášho pobytu bol s nami ubytovaný aj veľmi milý pár z Česka, ale skoro vôbec sme sa nevídali, keďže sme všetci mali svoje plány.


ČO SME NAVŠTÍVILI V BANSKEJ ŠTIAVNICI?

DEŇ PRVÝ

Keďže sme sa popri našej ceste rozhodli, že sa cestou do Banskej Štiavnice zastavíme aj v iných mestách, ako napríklad v Poprade či Banskej Bystrici, prvý deň nám vyšiel na prechádzku mestom. Týmto sme sa aspoň trocha zoznámili s mestom a poriadne sa porozhliadli po okolí.



DEŇ DRUHÝ

Druhý deň už bol o niečo zaujímavejší. Keďže sme si náš výlet plánovali podľa počasia, v tento deň sme hneď po raňajkách zašli na Počúvadlianske jazero pri príjemných 30°C. 
Toto jazero je od Banskej Štiavnice vzdialené cca 15 km, pričom nám cesta autom trvala približne 20-25 minút. Okrem opaľovania a kúpania si môžete za prijateľnú sumu zapožičať vodný bicykel alebo čln, či zájsť na prechádzku po turistickom chodníku, ako sme to spravili aj my. Neskôr nám aj začalo škvŕkať v bruchu a my sme jednoducho nemohli odolať tradičným slovenským párancom.

Po návrate na izbu sme boli poriadne unavení, čiže menší šlofík bol nutnosť. Ja však dlho sedieť nevydržím, preto sme museli okamžite vyraziť za ďalším dobrodružstvom.

Cestou do Botanickej záhrady, ktorá je situovaná v areáli troch stredných škôl, bola zastávka v zmrzlinárni Moja Marína nutnosťou (poviem vám, lepšiu zmrzlinu ste ešte nejedli!).

"Botanická záhradabola založená po otvorení štúdia lesníctva, ktorého úlohou bolo naučiť študentov ako sa o lesy odborne starať. Od prvej polovice 19. storočia v Botanickej záhrade pre potreby lesníckej výučby vysádzali domáce aj cudzokrajné dreviny, z nich medzi najzaujímavejššie patria sekvojovce mamutie a céder." (banskastiavnica.travel)


V Botanickej záhrade by ste sa v priemere mali zdržať 20-40 minút, avšak aj všetko obdivujete ak aj my, počítajte, že sa tam zdržíte minimálne jednu hodinku. Hoci som čakala menej stromov a viac kvetov, aj tak to bol príjemný zážitok.


Na koniec druhého dňa sme ešte chceli vidieť slávny Instafriendly tajch s názvom Veľká Vodárenská, nachádzajúci sa uprostred lesa, čo nás celkom aj vydesilo, keďže sme tam šli okolo 19:30. Po prekonaní strachu nás čakalo milé prekvapenie v podobe azúrovo modrej vody s kúpajúcimi sa deťmi a milými opekajúcimi turistami.




DEŇ TRETÍ

Tretí deň patril len a len Banskej Štiavnici.
Naša prvá zastávka bola už všetkým známa Banka lásky nachádzajúca sa v rodnom dome Sládkovičovej Maríny. Myslím, že báseň Andreja Sládkoviča Marína ani nemusím spomínať. Šikovným ťahom je ich láska zakorenená práve v tomto rodnom meste.
Banka lásky by mala byť prvá na vašom zozname, čo podniknúť v Banskej Štiavnici. Ja a myslím, že aj Filip, sme si tento moment nesmierne užili a určite budeme mať na čo spomínať. Najmä keď sme boli svedkami nádherného gesta, práve medzi ľúbostnými schránkami, už mladých snúbencov.
No a keď už spomínam ľúbostné schránky, vedeli ste, že si v jedinej Banke lásky nie len na Slovensku, ale na celom svete môžete zakúpiť vlastnú schránku lásky? Je to úžasný darček pre zaľúbených, priateľov či rodinu.

Pôvodne sme si chceli zakúpiť aj kladku, ktorú by sme zavesili na lavičku lásky priamo pred Bankou lásky, avšak zistili sme smutnú správu. Túto lavičku museli spred budovi odstrániť, no všetky predtým povesené kladky ostali pekne symbolicky uskladnené priamo v múre budovi.

Po výbornom obede sme navštivili aj Starý zámok a galériu Jozefa Kollára. Ak by ste mali záujem navštíviť tento zámok, jednoznačne vám odporúčam isť tam v čase o 10:00 a 14:00, kedy sú uskutočnené prehliadky so sprievodcom. Takto si to užijete omnoho viac, než sa len pozerať na históriu a pomaly nevedieť čo to všetko je.

Nový zámok a kalváriu sme už bohužiaľ nestihli, ale ak budete v Banskej Štiavnici určite na ne nezabudnite.




GASTRONÓMIA

V Banskej Štiavnici môžte jesť skoro na každom rohu.
Ja s vami však budem zdieľať podniky, len ktoré sme navštívili.
Hneď v prvý večer sme zašli na drink (tie drinky boli skôr každý večer, ale vždy sme sa snažili vyskúšať nový podnik) k Archanjelovi, ktorý sa nachádzal hneď vedľa nášho hotela.
Následne sme vyskúšali Old Men's Cigar Club, kde mi spravili asi ten najlepší drink Hugo. Do toho všetkého ich priestory boli presne podľa môjho gusta.
Nesmiem zabudnúť ani na slávnu Divnú pani, v ktorej sme boli viackrát nie len na drink, ale samozrejme aj na chutnú kávu.

Keďže sme sa snažili pripravovať si jedlo na hoteli a zároveň tak ušetriť, na jedlo sme nechodili skoro vôbec. Avšak spravili sme si jeden deň, kedy sa zájdeme najesť ako "normálni ľudia na výlete".
Musím poznamenať, že lepšiu pizzu ako vo Svätej Barborke som ešte nejedla. Neviem vám to ani opísať. Jediné čo vám viem povedať je to, že som ju jedla extrémne pomaly, aby som si ju mohla vychutnávať čo najdlhšie.


Boli ste už niekedy v Banskej Štiavnici alebo sa tam ešte len chystáte?
Love you all 🤍

5 komentárov

  1. Bola som v Banskej Štiavnici aj s našimi a so sestrami už pomerne dávno; a práve v čase, keď sme so sestrami boli vo veku, kedy sa nám zdalo chodenie po historických pamiatkach mega nudné a nezáživné. A tak viac-menej jediné, čo si pamätám, je to, ako sme sa so sestrami smiali na jednom pánovi, ktorý spal v aute, a vtedy sa nám to zdala byť ako najväčšia zábava na svete. Preto sa mi miesta na fotkách zdajú byť len veľmi matne povedomé; ale to je o dôvod viac, prečo by som toto nádherné mesto chcela navštíviť znova, už staršia, kedy viem plne oceniť architektúru a kultúru, a obdivovať všetky tieto krásne budovy 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Pleťový fluid na opaľovanie Pro Climate OF 50 od SUNDANCE DM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je tak krásny článok...♥ V Banskej Štiavnici som ešte nebola, ale z fotiek usudzujem, že je naozaj nádherná a ďakujem ti za typy kam zájsť. Ak by som mohla, vyrazila by som tam hneď teraz. PS.: Máš nádherné vlasy. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekné fotky! :) Ja som v Banskej Štiavnici zatiaľ nikdy nebola, no vždy som počula len a len chváľu na samotné mesto a všetko to, čo ponúka

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherné fotky, vyzerá to tam kúzelne :) Ja som v Banskej Štiavnici ešte nebola, ale určite sa tam raz chcem pozrieť :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc hezké fotky, muselo to tam být dokonalé a díky za tipy! :))

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.