Jedinečnosť kapsulového šatníka


O kapsulovom šatníku, alebo teda capsule wardrobe, ste už jednoznačne niečo málo počuli. Táto obyčajná a predsa praktická téma sa dnes stáva čoraz viac populárnou a nie len preto, že sa jej začínajú venovať aj významné osobnosti, ktoré majú na dnešnú spoločnosť čoraz väčší vplyv.

O tejto problematike sa dá naštudovať mnoho, a to nie len na internete. Musím sa priznať, že o túto tému som už záujem mala, niekedy v roku 2019, no ako som už spomínala vo viacerých článkoch, nekontrolovateľnému nakupovaniu som pdľahla zrejme radšej, než starostlivosti o svoje okolie.


Ak by sa medzi vami našiel niekto, kto ešte stále netuší, čo kapsulový šatník je, tak v stručnej skratke sa tento termín vzťahuje na 

,,kolekciu oblečenia, ktorá sa skladá iba z vymeniteľných položiek, aby sa maximalizoval počet odevov, ktoré je možné vytvoriť. Cieľom je mať outfit vhodný na každú príležitosť bez toho, aby ste vlastnili nadbytočné kusy oblečenia. To sa zvyčajne dosiahne nákupom toho, čo sa považuje za „kľúčové“ alebo „základné“ položky v zladených farbách.” -Wikipédia  


Túto trocha chaotickú poznámku z Wikipédie by som pretransformovala do jednej vety. Kapsula znamená mať vo svojom šatníku len také veci, ktoré sú jednoduché, ľahko kombinovateľné, stále trendy a samozrejme tie, ktoré nadovšetko milujeme. V tomto prípade sa určite nejedná o nekontrolovateľné nakupovanie kúskov, ktoré sa momentálne nosia najviac. Umenie capsule wardrobe je ísť do obchodu, alebo respektíve nakupovať oblečenie s myšlienkou, či danú vec v skutočnosti potrebujem, alebo sa len nechám ovplyvňovať okolím.


Prečo práve kapsulový šatník?

Ako som už písala, o túto tému som mala záujem už skôr, no nechala som sa ovplyvniť len kvôli tomu, aby som sa mohla pochváliť, najmä na sociálnych sieťach, tým, že ani ja nevyčnievam z davu a takpovediac idem s prúdom. Postupom času som si však uvedomila základnú vec. Som doslovný extrémista, ktorý skáče z jedného extrému do druhého. Tak, ako som sa jedného dňa rozhodla skoro každý deň míňať na hromady oblečenia, tak mi aj z neznámeho dôvodu napadlo so všetkým skoncovať a nechať si v šatníku len zopár kúskov. Obe extrémne prípady ma však nikam neposunuli.


Čím viac študujem o riešení capsule wardrobe, tým viac sa na túto novú skúsenosť teším. Samozrejme som v tomto smere ešte úplný začiatočník a zatiaľ sa vo všetkom ešte stále hľadám. V hlave mám len jednu podstatnú myšlienkou, ktorej sa držím z celej svojej sily. "Chcem mať šatník, ktorý mi bude prinášať radosť. Chcem nosiť kúsky, v ktorých sa cítim nie len dobre, ale aj sebavedomo a ktoré si budem môcť obliecť viackrát, než len raz. Chcem mať vo svojom oblečení prehľad a chcem vedieť aké a ako vyrobené kúsky nosím."



Ako na kapsulový šatník?

Ešte pred prvým krokom je dôležité otvoriť svoju skriňu a pozrieť sa na všetko, čo a koľko toho už vlastníme. Aké pocity prežívate pri tomto pohľade? Sú pozitívne, negatívne alebo neutrálne? Všetko, čo prežívate si samozrejme uvedomujte, no nijako nehodnoťte.


1.

Samotným prvým krokom, k dosiahnutiu kapsulového šatníka, je definitívne si určiť váš štýl v obliekaní. Možno si predstavíte, že tradičná kapsula sa musí skladať z čiernych, bielych a všetkých minimalistických kúskov. To však celkom nie je pravda. Podstatné je, aby ste nosili to, čo milujete a k čomu máte určitý vzťah. Čo chcete nosiť? S čím to chcete kombinovať? Ako sa v tom cítite, respektíve ako si predstavíte seba samé v určitých kúskoch? Je potrebné, aby ste si všetky vaše myšlienky zapísali a postupne sa s nimi zjednotili.


2.

Druhým krokom je postupné vyradzovanie nenosených kúskov. V tomto smere môžeme využiť metódu Marie Kondo. Obsah celého šatníka, komody a všetkých tajných skrýš, kde svoje oblečenie ukrývate, doslova vyhádžte na svoju posteľ. Pri pohľade na obrovskú kopu oblečenia si uvedomíte, koľko toho vlastníte a zároveň nenosíte.

Tu si môžete vytriedené oblečenie rozdeliť napríklad do troch kategórií. Veci, ktoré si jednoznačne nechať chcete, veci ku ktorým nepociťujete zvláštne emócie a veci, ktoré vám neprinášajú radosť a už ich ani nenosíte. Vo výsledku sa pozrite na to, čo vám zo všetkých vecí zostalo a z toho si vytvorte vlastnú kapsulu.


3.

Podľa nepísaných pravidiel "by mala kapsula obsahovať najviac 40 kúskov oblečenia". Ja s týmto vyjadrením veľmi nesúhlasím. Kapsulový šatník je odzrkadlením vášho osobného štýlu, pričom je úplne jedno,  či budete mať 30, 50 alebo 70 kúskov. Oblečenia bude o niečo viac najmä vtedy, ak si ho rozdelíme na jednotlivé sezóny jar, leto, jeseň, zima. Neznamená, že ak si triedim šatník v lete a do rúk sa mi dostane zimná bunda, tak ju automaticky vyhodím, pretože som ju dlhšie nenosila.


Moju cestu ku capsule wardrobe budem samozrejme zdieľať spoločne s vami pomocou blogu či sociálnych sietí. Som si istá, že táto cesta bude o čosi dlhšia, avšak zároveň viem, že na úplnom konci sa dopracujem k vytúženému cieľu.



3 komentáre

  1. Základom kapsulového šatníka sú jednoduché a nadčasové kúsky, ktoré človeku dobre sedia a cíti sa v nich sebavedomo. Na tento základ sa dá potom vyskladať vlastný osobný štýl, vrátane nejakých zaujímavejších a výstrednejších kúskov. Ale hlavnou pointou je vytvoriť šatník, kde sú kúsky, ktoré sa ľahko kombinujú medzi sebou, dajú sa nosiť v rôznych pároch a tak outfit nikdy nevyzerá nudne a rutinne.
    Ja som na kapsulový šatník prešla pred niekoľkými rokmi a veľmi mi to zjednodušilo ranné obliekanie. Teraz mám v skrini veci, ktoré mám rada a nemusím premýšľať, či sa mi daný rolák hodí k nohaviciam a podobne 😅
    Veľmi pekný článok!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMTuhý šampón VLNY pre kučeravé vlasy od Mylo / Recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý článek a je velmi inspirativní. Takový šatník bych si přála a pomalu na něm pracuji - stále mám co dohánět. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľa inšpiratívne. Ja by som to napríklad doplnila ešte nejaký technologickými doplnkami a gadgetmi. Mám rada múdre hodinky, ale vadí mi ich dizajn. Tak mám napríklad tento náhradný náramok, ktorý som kúpila na www. mibandshop.sk/milansky-tah-mi-band-5-4-3-kovovy-nahradny-naramok-remienok-magneticky/. Majú tam toho veľa, tak tam schválne pozrite. Niekedy sú to dosť zaujímavé veci. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.