Ako zotrvať vo svojej aesthetic nastálo?

Nikdy som nezostala pri jednej veci alebo téme nejako bohvieako dlho. Či sa to týkalo záľub, nových, potenciálne úspešných nápadov, predsavzatí alebo štýlu obliekania, respektíve módy. Tento rok sa však všetko zmení. Snáď každý rok, ešte v časoch mojej pravidelnej aktivity na blogu, vyšiel článok o tom, ako som si už definitívne našla cestu, po ktorej sa chcem vydať a v ktorej chcem zotrvať nastálo. Čo sa stalo o pár mesiacov, v najhoršom prípade týždňov a dní, neskôr? Opäť som podľahla novej aesthetic, novej sfére. Neustále som sa pýtala samej seba, prečo sa mi musí páčiť všetko? Prečo ma musí všetko zaujímať? Takto som ostávala v kolotoči, ktorý sa za žiadnych okolností nechcel zastaviť. 

Dlhú dobu ma to trápilo. Nikdy som nevedela povedať, čo všetko mám rada, čomu sa venujem a najhoršie, nikdy som s presnosťou nevedela definovať svoj štýl. Jeden deň som bola úspešná feminine business women, iný deň romantická parížanka a ten ďalší streetstyleová kráľovná, ktorá miluje všetko oversize. Tieto kategórie štýlov však mali aspoň niečo spoločné - minimalizmus a neutrálne farby, ktoré mi v posledných rokoch neuveriteľne prirástli k srdcu. Konečne som vedela definovať na 100% hoci len jednu časť mojej osobnosti. 

Ak sa vám to niekedy stalo, určite viete, aké ťažké je z tohto kolobehu vyskočiť. Ľahká ovplyvniteľnosť je snáď najhorší zlozvyk, vďaka čomu sú pre nás najnovšie módne trendy ako sladkosti. Vieme, že ich nepotrebujete, no aj tak niečo stále chceme, aj keď to je len malá drobnosť. Časom som si to uvedomila. Akonáhle som si vizualizovala svoju budúcnosť a stanovila si životné ciele a aesthetic, ktorá je môjmu srdcu veľmi blízka a v ktorej sa cítim sama sebou, môj dlhoročný problém sa vyriešil sám. Nikdy nezistíte, čo naozaj chcete, až pokým nevyskúšate úplne všetko, nech už si pod touto vetou predstavíme čokoľvek.


Great personal style is an extreme curiosity about yourself - Iris Apfel


Ako si stanoviť personálny štýl?


1. Pozri sa do svojej skrine

Si si istá, že nemáš čo na seba? Urob si čas počas dňa a pozri sa na všetko, čo vlastníš. Aké kúsky oblečenia to sú? Aké farby či materiály? Aké pocity v tebe tvoje oblečenie vyvoláva?

Niekedy si myslíme, že si potrebujeme kupovať stále nové kúsky len preto, aby sme našli ten jeden chýbajúci kus oblečenia, ktorý nám zázrakom zmení celý život. Ako to dopadne? Správne, nič sa týmto aktom nezmení. O pár dní budeme zase blúdiť na rôznych e-shopoch alebo v kamenných predajniach. Ak si nekupuješ oblečenie len kvôli najnovším trendom, tvoj šatník by mal byť odrazom tvojej osobnosti. Možno si si kúpila tričko len preto, že bolo v zľave alebo ho má aj tvoja kamoška, či niekto iný a ty chceš vlastniť rovnaké, aj keď sa ti vôbec nemusí páčiť. Sama dobre vieš, že toto reťazové nakupovanie nikam nevedie.

(zdroj: Pinterest)


2. Vytvor si víziu

Ako vyzerá tvoja budúcnosť? Čo robíš? Ako sa obliekaš?

Niekedy nám pri rozhodovaní môže pomôcť jednoduchá predstava našej budúcnosti. Vďaka tomu si vieš stanoviť priority nielen v pracovnej či osobnej oblasti, ale aj v tej módnej. Mne k môjmu personálnemu štýlu extrémne pomohli všeobecné nástenky vízií, ktoré sa zvyknú robiť vždy pred začiatkom nového roka (samozrejme, môžeš si ich vytvoriť kedykoľvek a nezáleží v akom mesiaci roka sa nachádzaš). Tie obsahujú ciele a sny z celej životnej oblasti, pričom ja si ich rada delím do niekoľkých kategórií ako je lifestyle/aesthetic, kariéra, zdravie, osobné ciele, financie a podobne. Na túto tému vyšiel aj samostatný článok Ako si vytvoriť vlastnú vision board, ktorým sa pri tvorbe môžete nechať inšpirovať. Nástenky vízií si robím každý rok a niekedy je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa moja osobnosť a názory menia.


3. Mood board

S vytvorením vízie a so stanovením osobných cieľov ti ešte viac pomôže vytvorenie mood board, alebo obrazová nástenka, určená na jeden konkrétny cieľ, v našom prípade na módu. Zozbieraj si kolekciu inšpiratívnych outfitov a vytvor si z nich nástenku (najpraktickejšia je digitálna, no ja mám rada najmä tie klasické, kde si možem vytlačené fotografie lepiť), ktorá ťa definuje. Najlepšími pomocníkmi sú v tomto prípade sociálne siete ako Pinterest alebo Instagram, či výstrižky z módnych časopisov. Ak už máš Pinterest a pravidelne si ukladáš obrázky, ktoré ťa inšpirujú, prakticky to už dávno robíš. Pamätaj, že aj v tomto prípade je dôležité mať v uložených obrázkoch poriadok. Možno si tým všetkým nebudeš celkom istá, no to sa stáva každému. Na tento problém nadväzuje…

(zdroj: Pinterest)


4. Vystúp zo svojej komfortnej zóny a neboj sa nosiť to, čo sa ti páči

Zahoď názory ostatných za hlavu. Viem, zo začiatku to býva nesmierne ťažké, pretože ak je tvoje okolie už zvyknuté na tvoje staré ja, zmena v ňom môže vyvolať prúd rôznych názorov, ktoré ťa od tvojho rozhodnutia budú odrádzať, čo môže vyvolať pochybnosti a nepríjemné pocity. Môžem ti povedať, mne sa to stávalo nespočetnekrát. Moje pocity ma ovládli natoľko, že som sa vrátila k svojmu starému ja. V tomto prípade je dôležité si pripomenúť svoje životné ciele, to kým sa chceš stať. Ako osobnosti sa meníme neustále. Menia sa naše názory, naše postoje k určitým udalostiam, naša psychika, naše chute… Počas života sa stretneš s rôznymi názormi, tak prečo sa na nich zameriavať už teraz?

Samozrejme, ak sa stále necítiš na väčšiu zmenu, zober to z menšieho konca. Nič sa neudeje zo dňa na deň, ak teda nie si extrémistka, rovnako ako ja. Postupne si na svoj “terajší štýl” nabaľuj “nové návyky”, teda pridávaj si k svojmu outfitu nové, tebou vybrané kúsky oblečenia. Ako vraví James Clear vo svojej knihe Atómové návyky: Buďte každý deň lepší aspoň o jedno percento a za jeden rok budete 37x lepšími, ako ste boli na začiatku. 


Ako by ste teda definovali svoj štýl?

3 komentáre

  1. Nádherné fotografie! Jak to, že jsem tu tak dlouho nebyla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Důležité je, aby se člověk ve svých outfitech cítil pohodlně a svůj. To je podle mě nejlepší cesta, jak najít ten svůj správný styl. :)) Moc hezky napsané.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Môj štýl je tak z každého rožku trošku. Povedala by som, že sa tiež stále hľadám a aj napriek tomu, že mám určité štýly, typy a farby, ktoré rada nosím a v ktorých sa cítim dobre, tiež viem byť ovplyvnená rôznymi faktormi. Vždy sa však musím cítiť pohodlne nech mám na sebe aj tie najviac fancy veci. Super inšpiratívny článok! :)

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na instagrame ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.