Ako sa stratila moja kreativita a ako ju opätovne hľadám

Vytratila sa z môjho života kreativita? Podľa môjho názoru určite áno. Som stratená medzi nespočetnými príspevkami na sociálnych sieťach. Mám pocit, že sa vymyslelo už všetko! Čím staršia som, tým viac si myslím, že ma všetko opúšťa. Stratila som sa vo veľkej mase. Sledujem trendy a zabúdam vynikať. Ako tvorca, ako osoba. Obliekam si masku, tú, na ktorú je dnešná spoločnosť zvyknutá. Stále mám strach, kým naozaj som. Príde to vekom. Či? 

Jedno viem isto! Som umelecká duša. Milujem všetko kreatívne. Čo sa potom zmenilo? Kde som sa zasekla? Pred sebou vidím čiernu tmu. A hoci sa objaví malé svetielko nádeje, okamžite zhasne. To mi nedovolí tvoriť, len napodobňovať. Len ukázať to, čo ukazujú ostatní. Stratiť sa len tak v dave a zahodiť svoje prednosti. Myšlienky, nápady, KREATIVITU. Prečo je to tak zložité? Prečo pôsobí tak ťažko ukázať sa? Je to len v hlave. Sama neviem. Sama neverím. 

Kreativita nie je zamestnanie. Je o zaujatí, poslaní. Pomocou kreativity objavujeme, zdokonaľujeme a definujeme svet, vysvetľujeme, zabávame sa. - John Hegarty

Spomínam si na časy, kedy som nemusela kreativitu hľadať. Jednoducho ku mne prišla. Len tak. A teraz? Som schopná presedieť na jednom mieste hodiny a čakať, kedy ku mne niečo príde. Nápad, myšlienka, nádej. Prezerám si sociálne siete a pozerám na rovnaký content u každého druhého človeka. Chce to niečo iné. Otváram Pinterest, nič sa však nezmenilo. Rozhodnem sa odložiť siete nabok a prejdem na niečo hmatateľné. Otváram magazín. Už to je iné, ale stále nič. Hlava je prázdna. Bez jediného nápadu. Idem von a premýšľam. Úpenlivo chcem niečo nájsť. Premýšľam a pri tom aj zostávam.

Takto to už ďalej nejde!

Kde si Nora? Kam si sa stratila? Prečo sa skrýváš?

Keď mala dcérka asi sedem rokov, jedného dňa sa ma opýtala, čo robím v práci. Odvetil som, že pracujem na vysokej škole, že mojou úlohou je učiť ľudí kresliť. Nedôverčivo na mňa uprela zrak a povedala: „Chceš povedať, že to zabudli?“ - Howard Ikemoto

Už nechcem kráčať s davom. Už nechcem robiť činnosti, ktoré moju kreativitu zabíjajú. Nechcem sa podobať na nikoho, len na seba! Nechcem robiť alebo nerobiť niečo len kvôli strachu z rôznych názorov okolia. Prečo ma to v prvom rade vôbec trápi, však? Ako vo svojej knihe spomína Harriet Griffey „kreativita je vyjadrenie samého seba a spôsob, akým sa rozhodnete žiť. Svoju kreativitu môžete vyjadriť rozmanitými spôsobmi“. Teraz viem, že kreativitu v sebe stále mám. Len spí. A je načase zobudiť ju!




1 komentár

  1. Je přirozené mít období, kdy kreativita moc nefunguje. Taky jsem teď jedním prošla a pomohlo mi úplně vypustit snahu o kreativní věci, ale zaměřit se na něco jiného. Prostě se na to nesoustředit a "odpočinout" si od toho. Věřím, že se ti kreativita vrátí! :)

    Little Dreamer

    OdpovedaťOdstrániť

Instagram

Brinora. Theme by STS.